Jajka w cieście francuskim - eleganckie śniadanie do zrobienia w 15 minut!
2021-10-07
łatwy
15 min
4
Jajka w cieście francuskim to doskonały pomysł na proste, ale oryginalne danie na weekendowe leniwe śniadanie. Szczególnie, że śniadania, a właściwie brunche są ostatnio modnym pomysłem na przyjmowanie gości. Chcesz ich czymś zaskoczyć? Oto pomysł łatwy w wykonaniu, efektowny i smakowity!
SKŁADNIKI
- opakowanie ciasta francuskiego
- 8 jajek
- rukola
- masło
- ewentualnie bekon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie pokroić na 8 równych kwadratów
- Formę do muffinek albo pojedyncze foremki do babeczek wysmarować masłem.
- Do każdej włożyć kwadrat ciasta francuskiego, tworząc zagłębienie. Posmarować je lekko masłem.
- Na dno wgłębienia można wrzucić podsmażony bekon, a w wersji bezmięsnej - np. podduszone pieczarki lub leśne grzyby. Wbić jajko, posypać je solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180ºC do momentu ścięcia białka. Podawać posypane szczypiorkiem.
Jajka – zdrowie w skorupce