Jajka po turecku, czyli Çilbir - pomysł na śniadanie, które pokochasz od pierwszego kęsa
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Wypróbuj ten niesamowity przepis na jajka po turecku, znane jako cilbir! To jaja gotowane w koszulce, polane aromatycznym sosem jogurtowo-ziołowym, a następnie skropione gorącym masłem korzennym. Uwaga! Ten smak uzależnia! To wyjątkowe danie z prostych składnikówi na doskonałe śniadanie lub lunch z bliskimi.
Jajka po turecku, czyli Çilbir
Çilbir to turecki sposób na podanie jajek. Wg mnie genialny w swojej prostocie, a jednocześnie wyrafinowany. Jajka w koszulkach podane na jogurcie wzbogaconym pachnącymi ziołami i okraszone masłem aromatyzowanym wędzoną papryką. Składniki o przygotowania jajek po turecku niemal każdy ma w domu, a cały wic polega na tym, by je właściwie połączyć. Ja zakochałam się w tej potrawie od pierwszego kęsa i myślę, że każdy, kto choć raz spróbuje tak przygotowanych jajek, będzie do nich wracał regularnie. Proste składniki, łatwe przygotowanie, genialny smak. To jest śniadanie!
Pod materiałem wideo znajdziecie galerię z innymi znakomitymi przepisami na jajka na śniadanie
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 1 łyżka octu winnego
- Sos:
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 łyżka świeżej siekanej mięty
- 1 łyżka świeżej siekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól
- Oraz:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w płatkach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw przygotuj sos, aby jego smaki i aromaty miały czas na przegryzienie się. Wymieszaj jogurt z siekaną miętą i natką pietruszki, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli. Odstaw.
- Jajka ugotuj w koszulkach. Dokładny przepis, jak krok po kroku ugotować jajka w koszulkach znajdziesz w tekście: Sprawdzone sposoby na jajko w koszulce.
- Na patelni lub w rondelku rozgrzej masło i oliwę, dodaj płatki papryki i podgrzewaj na małym ogniu ok. 30 sekund. Masło powinno nabrać koloru papryki, ale nie może się przypalić.
- Na talerz lub miseczkę wyłóż sporą porcję ziołowego jogurtu, a na wierzch jajka. Skrop całość ciepłym masłem paprykowym i udekoruj siekanymi ziołami. Na koniec możesz oprószyć danie grubo mieloną solą.