Jajka po turecku, czyli Çilbir - pomysł na śniadanie, które pokochasz od pierwszego kęsa

Jajka po turecku - znakomite jajka z palonym masłem i wędzoną papryką
Autor: Shutterstock Jajka po turecku czyli cilbir.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Wypróbuj ten niesamowity przepis na jajka po turecku, znane jako cilbir! To jaja gotowane w koszulce, polane aromatycznym sosem jogurtowo-ziołowym, a następnie skropione gorącym masłem korzennym. Uwaga! Ten smak uzależnia! To  wyjątkowe danie z prostych składnikówi na doskonałe śniadanie lub lunch z bliskimi.

Jajka po turecku, czyli Çilbir

Çilbir to turecki sposób na podanie jajek. Wg mnie genialny w swojej prostocie, a jednocześnie wyrafinowany. Jajka w koszulkach podane na jogurcie wzbogaconym pachnącymi ziołami i okraszone masłem aromatyzowanym wędzoną papryką. Składniki o przygotowania jajek po turecku niemal każdy ma w domu, a cały wic polega na tym, by je właściwie połączyć. Ja zakochałam się w tej potrawie od pierwszego kęsa i myślę, że każdy, kto choć raz spróbuje tak przygotowanych jajek, będzie do nich wracał regularnie. Proste składniki, łatwe przygotowanie, genialny smak. To jest śniadanie!

Pod materiałem wideo znajdziecie galerię z innymi znakomitymi przepisami na jajka na śniadanie

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu winnego
  • Sos:
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka świeżej siekanej mięty
  • 1 łyżka świeżej siekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • Oraz:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w płatkach
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw przygotuj sos, aby jego smaki i aromaty miały czas na przegryzienie się. Wymieszaj jogurt z siekaną miętą i natką pietruszki, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli. Odstaw.
  • Jajka ugotuj w koszulkach. Dokładny przepis, jak krok po kroku ugotować jajka w koszulkach znajdziesz w tekście: Sprawdzone sposoby na jajko w koszulce.
  • Na patelni lub w rondelku rozgrzej masło i oliwę, dodaj płatki papryki i podgrzewaj na małym ogniu ok. 30 sekund. Masło powinno nabrać koloru papryki, ale nie może się przypalić. 
  • Na talerz lub miseczkę wyłóż sporą porcję ziołowego jogurtu, a na wierzch jajka. Skrop całość ciepłym masłem paprykowym i udekoruj siekanymi ziołami. Na koniec możesz oprószyć danie grubo mieloną solą.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej