Szakszuka: przepis na jajka w ostrym pomidorowym sosie, danie kuchni bliskowschodniej
Szakszuka (shakshouka, shakshuka, şakşuka) to śniadaniowe danie kuchni bliskowschodniej. Rozpowszechnione na południowym wybrzeżu Morza Śródziemnego od Tunezji po Turcję, bardzo popularne w Izraelu. Szakszuka to dosłownie „wielki bałagan″. I taka jest w rzeczywistości. Na patelni przygotowuje się sos pomidorowy z dodatkiem cebuli i ostrej papryki chili. Następnie do wrzącego pomidorowego piekła wbija się kilka jajek, które należy niezbyt dokładnie wymieszać z sosem. Robi się niezły bałagan. Szakszuka ma wiele odmian: z kiełbasą, mięsem, rybą lub dodatkiem serów. W Izraelu szakszuka polecana jest jako najlepsze danie na kaca. Przywraca do życia zmaltretowanych nadmiernym piciem alkoholu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 pomidorów lub 2 puszki pomidorów we własnym soku
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 chili
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
- Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.
- Dodać drobno pokrojony czosnek i chili. Wszystko podsmażyć.
- Obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory dodać na patelnię. Gotować do zredukowania sosu, ok. 6 min.
- Dodać szczyptę soli, cukier, kmin oraz słodką paprykę. Gotować do uzyskania jednolitej masy.
- Wbić jajka i gotować do ścięcia się białka. Podawać z białym pieczywem.