Szakszuka: przepis na jajka w ostrym pomidorowym sosie, danie kuchni bliskowschodniej

2022-02-09
Szakszuka: jajka w ostrym pomidorowym sosie, danie kuchni bliskowschodniej
Autor: Shutterstock Szakszuka to po prostu jajka ugotowane w gorącym, ostrym sosie pomidorowym. 
łatwy
20 min
4

Szakszuka (shakshouka, shakshuka, şakşuka) to śniadaniowe danie kuchni bliskowschodniej. Rozpowszechnione na południowym wybrzeżu Morza Śródziemnego od Tunezji po Turcję, bardzo popularne w Izraelu. Szakszuka to dosłownie „wielki bałagan″. I taka jest w rzeczywistości. Na patelni przygotowuje się sos pomidorowy z dodatkiem cebuli i ostrej papryki chili. Następnie do wrzącego pomidorowego piekła wbija się kilka jajek, które należy niezbyt dokładnie wymieszać z sosem. Robi się niezły bałagan. Szakszuka ma wiele odmian: z kiełbasą, mięsem, rybą lub dodatkiem serów. W Izraelu szakszuka polecana jest jako najlepsze danie na kaca. Przywraca do życia zmaltretowanych nadmiernym piciem alkoholu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 pomidorów lub 2 puszki pomidorów we własnym soku
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 chili
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.
  • Dodać drobno pokrojony czosnek i chili. Wszystko podsmażyć.
  • Obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory dodać na patelnię. Gotować do zredukowania sosu, ok. 6 min.
  • Dodać szczyptę soli, cukier, kmin oraz słodką paprykę. Gotować do uzyskania jednolitej masy.
  • Wbić jajka i gotować do ścięcia się białka. Podawać z białym pieczywem.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?