Racuchy budyniowe - przepis na puszyste placuszki z patelni
Kumin, kmin rzymski - co to za przyprawa? Do czego się ją dodaje?

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kumin to aromatyczna przyprawa, rzadko wykorzystywana w kuchni
Kumin, inaczej kmin rzymski, to aromatyczny, słodko-ostry dodatek do potraw znany już od 5000 lat. Czy wiesz, jak używać tej przyprawy? Sprawdź, do czego pasuje kumin i gdzie się go stosuje.
Kumin, inaczej zwany kminem rzymskim lub czarnym kminkiem, jest rośliną uprawianą w Indiach, Iranie, Azji Mniejszej i w północnej Afryce. Kumin ma zbliżone działanie i podobny smak do kminku zwyczajnego, jednak są one bardziej intensywne. Mieszkańcy Indii używają kuminu do produkcji przyprawy curry. Kumin ogromną popularnością cieszy się też w Egipcie.
Do czego dodaje się kminek rzymski i gdzie się go stosuje?
w produkcji serów holenderskich i francuskich,
w potrawach kuchni Bliskiego Wschodu (np. falafel, hummus),
w potrawach kuchni meksykańskiej, szczególnie z fasoli, np. chilli con carne,
do wyrobu pieczywa - bułki z kminkiem są popularne na Słowacji,
do większości indyjskich potraw i mieszanek przypraw,
do zup i gulaszów, takich jak francuskie ragout,
do niektórych pieczeni oraz potraw rybnych, wieprzowych, baranich i drobiowych,
do wyrobu kiełbas,
do sosów i dressingów jogurtowych,
kumin pasuje też do buraków, ziemniaków, marchewki, bakłażanów,
przyprawę można stosować w połączeniu ze słodką papryką, czosnkiem, kolendrą, koprem włoskim
Lecznicze właściwości kuminu
Kmin rzymski ma działanie przeciwzapalne, moczopędne i napotne. Owoce kuminu wspomagają pracę serca i układu oddechowego, oprócz tego pobudzają do pracy metabolizm.