Klasyczny hummus, czyli pasta z ciecierzycy - przepis
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Hummus pochodzi z Libanu, ale ciecierzyca podawana jako pasta znana jest na całym Bliskim Wschodzie oraz na Kaukazie. Przepis na hummus jest prosty, a ciecierzyca w tej postaci smakuje wybornie. Pamiętaj, że ciecierzyca musi zostać namoczona na noc w wodzie.
SKŁADNIKI
- 20 dag suszonej ciecierzycy
- 10 dag pasty tahini
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól
- pieprz kajeński
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciecierzycę mocz co najmniej 12 godzin, odcedź i wrzuć do blendera.
- Dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj.
- Dopraw do smaku. Podawaj z pieczywem (najlepsze jest pita).