Klasyczny hummus, czyli pasta z ciecierzycy - przepis

Hummus to pasta z ciecierzycy
Autor: photos.com Hummus kochają zarówno wegetarianie, jak i mięsożercy
łatwy
10 min
4

Hummus pochodzi z Libanu, ale ciecierzyca podawana jako pasta znana jest na całym Bliskim Wschodzie oraz na Kaukazie. Przepis na hummus jest prosty, a ciecierzyca w tej postaci smakuje wybornie. Pamiętaj, że ciecierzyca musi zostać namoczona na noc w wodzie.

SKŁADNIKI

  • 20 dag suszonej ciecierzycy
  • 10 dag pasty tahini
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól
  • pieprz kajeński

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciecierzycę mocz co najmniej 12 godzin, odcedź i wrzuć do blendera.
  • Dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj.
  • Dopraw do smaku. Podawaj z pieczywem (najlepsze jest pita).