Wódka nie tylko do kieliszka. Dodaj ją do tego pysznego sosu

Penne alla vodka
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Penne alla vodka to przepyszny makaron, który od jakiegoś czasu cieszy sie ogromną popularnością. I nic w tym dziwnego! Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje obłędnie. Wystarczy kilka składników, które znajdziemy w większości kuchni. Rozsmakuj się w tym pełnym głębi sosie,

Makaron, który rozkochał w sobie miliony. Wystarczy kilka składników

Penne alla vodka to makaron, który od jakiegoś czasy cieszy się ogromną popularnością. I nic w tym dziwnego! Nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest niezwykle prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy kilka składników, by móc się nim rozkoszować.

To danie jest jednym z najsłyniejszych jeśli chodzi o "trattoria style" - czyli proste makarony w kremowych sosach. Jest to danie, przy którym nie będziemy się musieli zbytnio napracować, ale smakuje ono obłędnie. Idealnie łączy ze sobą śmietankę, pomidory i wódkę.

Dodatek wódki może być dla niektórych stresujący. Jednak to właśnie ten alkohol sprawia, że lepiej jesteśmy w stanie wydobyć aromaty z naszych pomidorów. Co więcej, nasz sos nabiera znacznie bardziej aksamitnej konsystencji i staje się gładszy.

Dobrym pomysłem może być dodanie do naszego przepysznego makaronu odrobiny parmezanu. Dzięki temu będzie miał on jeszcze ciekawszy smak, który rozkocha w sobie każdego. Wystarczy kilka chwil, by móc się rozkoszować tym wspaniałym i prostym makaronem.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki wódki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz, płatki chilli do smaku
  • makaron penne lub inny krótki
  • 3-5 liści bazylii lub listków natki pietruszki, drobno posiekanych, do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.
  • Dopraw solą.
  • Smaż ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie, ale nie zrumieni się.
  • Dodaj wódkę i chwilę smaż, by alkohol wyparował.
  • Dodaj pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Duś do momentu gdy sos stanie się gęsty.
  • W czasie, gdy sos nabiera odpowiedniej konsystencji, ugotuj makaron.
  • Dodaj do sosu śmietankę, zamieszaj.
  • Sos połącz z ugotowanym makaronem i przełóż na talerz.
  • Posyp zieleniną – bazylią lub natką pietruszki.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Redakcja
więcej