Wódka nie tylko do kieliszka. Dodaj ją do tego pysznego sosu

Dieta wegetariańska
Penne alla vodka to przepyszny makaron, który od jakiegoś czasu cieszy sie ogromną popularnością. I nic w tym dziwnego! Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje obłędnie. Wystarczy kilka składników, które znajdziemy w większości kuchni. Rozsmakuj się w tym pełnym głębi sosie,
Makaron, który rozkochał w sobie miliony. Wystarczy kilka składników
Penne alla vodka to makaron, który od jakiegoś czasy cieszy się ogromną popularnością. I nic w tym dziwnego! Nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest niezwykle prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy kilka składników, by móc się nim rozkoszować.
To danie jest jednym z najsłyniejszych jeśli chodzi o "trattoria style" - czyli proste makarony w kremowych sosach. Jest to danie, przy którym nie będziemy się musieli zbytnio napracować, ale smakuje ono obłędnie. Idealnie łączy ze sobą śmietankę, pomidory i wódkę.
Dodatek wódki może być dla niektórych stresujący. Jednak to właśnie ten alkohol sprawia, że lepiej jesteśmy w stanie wydobyć aromaty z naszych pomidorów. Co więcej, nasz sos nabiera znacznie bardziej aksamitnej konsystencji i staje się gładszy.
Dobrym pomysłem może być dodanie do naszego przepysznego makaronu odrobiny parmezanu. Dzięki temu będzie miał on jeszcze ciekawszy smak, który rozkocha w sobie każdego. Wystarczy kilka chwil, by móc się rozkoszować tym wspaniałym i prostym makaronem.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1/4 szklanki wódki
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów pelati
- 100 ml śmietanki kremówki
- sól, pieprz, płatki chilli do smaku
- makaron penne lub inny krótki
- 3-5 liści bazylii lub listków natki pietruszki, drobno posiekanych, do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.
- Dopraw solą.
- Smaż ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie, ale nie zrumieni się.
- Dodaj wódkę i chwilę smaż, by alkohol wyparował.
- Dodaj pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Duś do momentu gdy sos stanie się gęsty.
- W czasie, gdy sos nabiera odpowiedniej konsystencji, ugotuj makaron.
- Dodaj do sosu śmietankę, zamieszaj.
- Sos połącz z ugotowanym makaronem i przełóż na talerz.
- Posyp zieleniną – bazylią lub natką pietruszki.