Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kopytka krok po kroku

Kopytka krok po kroku

Kopytka podstawa polskiej kuchni, która kluskami stoi. Jak je zrobić? To proste z naszym przepisem krok po kroku!
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kopytka krok po kroku

Kopytka krok po kroku

Składniki: 500 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę, wybierajcie ziemniaki odmian mączystych, bogatych w krochmal  1 jajko 50 g mąki pszennej sól 
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kopytka krok po kroku

Kopytka krok po kroku

Z podanych składników należy zagnieść jednorodne ciasto. Nie trzeba go długo wyrabiać, bo zacznie się lać przez palce. Wtedy wy zaczniecie dosypywać mąki i tak bez końca. W ostatecznym efekcie otrzymacie twarde kluski. 
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kopytka krok po kroku

Kopytka krok po kroku

Ciasto podzielcie na 4 części...
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kopytka krok po kroku

Kopytka krok po kroku

Z każdej ćwiartki utoczcie wałeczek....
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kopytka krok po kroku

Kopytka krok po kroku

Oto gotowe wałeczki! To całkiem przyjemne zajęcie. Uspokajające. Trochę jakbyśmy cofnęli się do czasów przedszkolnych, gdy trzeba było toczyć wałeczki z plasteliny. Jednak ciasto na kopytka jest dużo bardziej plastyczne...
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kopytka krok po kroku

Kopytka krok po kroku

Wałeczki kroimy po skosie, aby uzyskać charakterystyczny kształt „kopytek”
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kopytka krok po kroku

Kopytka krok po kroku

Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku. Po wrzuceniu opadają na dno, ale gdy są już ugotowane wypływają na powierzchnię. Gotowanie zajmie Wam 2-3 minuty. Gdy wypłyną na wierzch, natychmiast odławiajcie je łyżką cedzakową.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kopytka krok po kroku

Kopytka krok po kroku

Z tej ilości składników otrzymacie kopytek na 4 głodne osoby. Najlepiej ugotować je w 2 porcjach. Ugotowane kopytka polejcie stopionym masłem lub kapką oleju. 
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kopytka krok po kroku

Kopytka krok po kroku

Kopytka, mięsny  sos (tutaj potrawka z perliczki) oraz kiszony ogórek - klasyka polskiej kuchni
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Kopytka krok po kroku
Kopytka krok po kroku
Kopytka krok po kroku
Kopytka krok po kroku
Kopytka krok po kroku
Kopytka krok po kroku
Kopytka krok po kroku
Kopytka krok po kroku
Kopytka krok po kroku
Kopytka krok po kroku
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email