Kopytka podstawa polskiej kuchni, która kluskami stoi. Jak je zrobić? To proste z naszym przepisem krok po kroku!
więcej...
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Kopytka krok po kroku
Składniki:
500 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę, wybierajcie ziemniaki odmian mączystych, bogatych w krochmal
1 jajko
50 g mąki pszennej
sól
więcej...
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Kopytka krok po kroku
Z podanych składników należy zagnieść jednorodne ciasto. Nie trzeba go długo wyrabiać, bo zacznie się lać przez palce. Wtedy wy zaczniecie dosypywać mąki i tak bez końca. W ostatecznym efekcie otrzymacie twarde kluski.
więcej...
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Kopytka krok po kroku
Ciasto podzielcie na 4 części...
więcej...
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Kopytka krok po kroku
Z każdej ćwiartki utoczcie wałeczek....
więcej...
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Kopytka krok po kroku
Oto gotowe wałeczki! To całkiem przyjemne zajęcie. Uspokajające. Trochę jakbyśmy cofnęli się do czasów przedszkolnych, gdy trzeba było toczyć wałeczki z plasteliny. Jednak ciasto na kopytka jest dużo bardziej plastyczne...
więcej...
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Kopytka krok po kroku
Wałeczki kroimy po skosie, aby uzyskać charakterystyczny kształt „kopytek”
więcej...
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Kopytka krok po kroku
Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku. Po wrzuceniu opadają na dno, ale gdy są już ugotowane wypływają na powierzchnię. Gotowanie zajmie Wam 2-3 minuty. Gdy wypłyną na wierzch, natychmiast odławiajcie je łyżką cedzakową.
więcej...
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Kopytka krok po kroku
Z tej ilości składników otrzymacie kopytek na 4 głodne osoby. Najlepiej ugotować je w 2 porcjach. Ugotowane kopytka polejcie stopionym masłem lub kapką oleju.
więcej...
foto: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Kopytka krok po kroku
Kopytka, mięsny sos (tutaj potrawka z perliczki) oraz kiszony ogórek - klasyka polskiej kuchni