Bułkę z masłem zamieniłam na ten słodki sos. Leniwe z tego przepisu smakują obłędnie

Dieta wegetariańska
Kluski leniwe to klasyczne domowe danie. Zwykle podaje się je z masłem i bułką tartą. Jednak ten dodatek można zamienić na coś jeszcze lepszego. Sos owocowy idealnie komponuje się z tymi pysznymi owocami. To smakowite danie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Sprawdźcie, jak zrobić leniwe z sosem owocowym i zaskoczcie bliskich oryginalną wersją tych klusek.
Czym są kluski leniwe?
Kluski leniwe prawdopodobnie wywodzą się z kuchni słowiańskiej. Podobne dania można znaleźć w innych krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Szczególnie lubiane są w Polsce i Ukrainie. Swoją nazwę zawdzięczają ze względu na łatwość i szybkość ich przygotowania. W porównaniu do innych dań mącznych kluski leniwe nie wymagają długiego wyrabiania ciasta ani formowania skomplikowanych kształtów. Są więc idealne dla osób, które nie mają dużo czasu lub po prostu wolą proste rozwiązania.
Z czym podawać kluski leniwe na słodko?
Kluski leniwe na słodko dają naprawdę szerokie pole do popisu. Zwykle serwuje się z bułką tartą, masłem i odrobiną cukru. Smak leniwych podkreśli cynamon, syrop klonowy czy miód. Niektórzy lubią je z dodatkiem polewy czekoladowej lub karmelowej. Warto jednak postawić na inny dodatek. W sam raz słodki sos z sezonowych owoców idealnie komponuje się z tymi pysznymi kluseczkami. Można przygotować go ze śliwek, malin, truskawek, borówek lub jagód. Wystarczy podgrzać owoce z cukrem, aż zaczną się rozpadać i znakomity słodki sos do leniwych jest gotowy.
Jak zrobić kluski leniwe z sosem owocowym?
Przepis na wyśmienite domowe leniwe z dodatkiem owocowego sosu nie jest skomplikowany. Przygotowanie takiego obiadu nie powinno zająć więcej niż pół godziny. Lista składników jest krótka. Produkty są łatwo dostępne i niedrogie. Warto więc skorzystać z tego przepisu, aby w mig zrobić pyszny i aromatyczny posiłek na słodko dla całej rodziny.
Jak robi się kluski leniwe i sos owocowy? Postępując według tego sprawdzonego przepisu można łatwo i szybko zrobić danie, które zachwyci całą rodzinę. Najlepiej podawać tę potrawę w głębokich talerzach. Najpierw należy nałożyć sos owocowy, a nim kluseczki.
- 1. krok – przygotowanie sosu owocowego
- 2. krok – przygotowanie ciasta na leniwe
- 3. krok – uformowanie leniwych i ugotowanie ich w wodzie
SKŁADNIKI
- Leniwe:
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
sos owocowy:- 500 g świeżych owoców (śliwek, malin, borówek)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyć i osuszyć. Większe pokroić w kostkę. Usunąć pestki, jeżeli je mają. Przełożyć do rondelka.
- Wsypać cukier i podgrzewać, aż zaczną się rozpadać. Pod koniec gotowania doprawić cynamonem i wymieszać. Rondelek zestawić z ognia.
- Ser przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Wsypać mąkę i szczyptę soli. Wbić jajka. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
- Ciasto podzielić na 3 równe części i uformować wałeczki. Każdy wałeczek lekko spłaszczyć i pokroić na kawałki o długości około 3 cm.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Leniwe gotować partiami przez 2 minuty, od kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Zamieszać, aby nie przywarły do dna. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Na talerze wyłożyć porcje sosu owocowego i leniwe.
- Podawać na obiad.