Pierogi leniwe: podajemy łatwy przepis

Andrzej Antosik
czy_znasz_przepis_na_pyszne.jpg
Autor: photos.com Delikatne kluski serowo-ziemniaczne można podawać ze śmietaną lub najbardziej tradycyjnie - z roztopionym masłem i bułką tartą
średni
30 min
4

Pierogi (kluski) leniwe to danie łatwe do przygotowania i pyszne. W przypadku robienia pierogów leniwych cała sztuka polega na tym, by nie przesadzić z dodawaniem mąki. Jeśli przeholujemy z nią, pierogi będą twarde i nie do jedzenia. Zdradzamy inne sekrety przygotowania leniwych klusek.

SKŁADNIKI

  • ok. 20 dkg gotowanych ziemniaków
  • ok. 125 dkg białego sera
  • 1 duże żółtko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • do polania klusek: gęsta śmietana lub masło stopione z bułką tartą

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie klusek nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Zaczynamy od zmielenia ziemniaków i sera.
  • Dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną, cukier, mąkę pszenną, sól i zagniatamy ciasto.
  • Gdyby było zbyt mokre dodajemy jeszcze 1-2 łyżki mąki, jednak nie powinno być jej za dużo!
  • Po wyrobieniu ciasta posypujemy stolnicę mąka i kilka razy zagniatamy kulę ciasta.
  • Bierzemy część ciasta i formujemy z niego wałek.
  • Kroimy go nożem na niewielkie prostokąty.
  • Podczas gotowania delikatnie wrzucamy pierożki do wody, mieszamy, żeby nie przywarły do gorącego dna garnka.
  • Woda powinna się cały czas delikatnie gotować. Po wypłynięciu klusek na wierzch gotujemy je do 2 minut - nie dłużej.
Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.
Andrzej Antosik