Pierogi leniwe: podajemy łatwy przepis
2021-09-30
średni
30 min
4
Pierogi (kluski) leniwe to danie łatwe do przygotowania i pyszne. W przypadku robienia pierogów leniwych cała sztuka polega na tym, by nie przesadzić z dodawaniem mąki. Jeśli przeholujemy z nią, pierogi będą twarde i nie do jedzenia. Zdradzamy inne sekrety przygotowania leniwych klusek.
SKŁADNIKI
- ok. 20 dkg gotowanych ziemniaków
- ok. 125 dkg białego sera
- 1 duże żółtko
- łyżka mąki ziemniaczanej
- ok. 100 g mąki pszennej
- łyżka cukru
- szczypta soli
- do polania klusek: gęsta śmietana lub masło stopione z bułką tartą
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie klusek nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Zaczynamy od zmielenia ziemniaków i sera.
- Dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną, cukier, mąkę pszenną, sól i zagniatamy ciasto.
- Gdyby było zbyt mokre dodajemy jeszcze 1-2 łyżki mąki, jednak nie powinno być jej za dużo!
- Po wyrobieniu ciasta posypujemy stolnicę mąka i kilka razy zagniatamy kulę ciasta.
- Bierzemy część ciasta i formujemy z niego wałek.
- Kroimy go nożem na niewielkie prostokąty.
- Podczas gotowania delikatnie wrzucamy pierożki do wody, mieszamy, żeby nie przywarły do gorącego dna garnka.
- Woda powinna się cały czas delikatnie gotować. Po wypłynięciu klusek na wierzch gotujemy je do 2 minut - nie dłużej.
Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.