Zachwyć rodzinę tym obiadem we włoskim stylu. Prostsze niż się wydaje

Dieta wegetariańska
Włoski obiad z dyniowej edycji. Zachwyć wszystkich przygotowując te pełne smaku ravioli z dynią piżmową. To niesamowity sposób na przepyszny obiad, który świetnie wygląda a jeszcze lepiej smakuje. Chwytaj za potrzebne składniki i oczaruj wszystkich tym niesamowitym daniem.
Aromatyczna klasyka w jesiennym wydaniu
Klasyczne, delikatne ravioli to klasyka kuchni włoskiej. Farsz z dyni piżmowej nadaje im jednak ciekawszego, nieco bardziej jesiennego smaku. To idealne połączenie smaków, które perfekcyjnie ze sobą współgrają. Choć całość może przerażać, to jednak przygotowanie tego przepisu nie jest skomplikowane.
Dynia piżmowa nadaje lekko orzechowy smak naszym ravioli. Świetnie komponuje się z ricottą oraz gałką muszkatołową i ma niesamowicie kremową konsystencję. Choć przygotowanie samodzielnie ciasta na makaron może przerażać, jest to jednak w miarę prosta sprawa. Choć rozwałkowywanie go może sprawiać kłopot jeśli nie mamy maszynki do makaronu.
Cała rodzina będzie zachwycona. To danie to hit
To danie to świetny sposób na przepyszny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników, a otrzymamy efektowne danie, które nie wymaga specjalnie skomplikowanych technik kucharskich.
Jest to jednak bez wątpienia pięknie prezentujący się posiłek, który zachwyci niejedną osobę. Jeśli masz chwilę czasu i chęci - ten przepis z pewnością stanie się jednym z twoich ulubionych. Wystarczy tylko chcieć.
SKŁADNIKI
- Ciasto na ravioli:
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oliwy
- Farsz:
- 400 g dyni piżmowej
- 100 g sera ricotta
- 50 g startego parmezanu
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- Do podania:
- masło
- dodatkowo parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynie kroimy na mniejsze kawałki.
- Skraplamy ją oliwą i pieczemy przez około 35 minut w 180 stopniach.
- W tym czasie zagniatamy mąkę, jajka, sól i oliwę.
- Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie.
- Owijamy folią i odstawiamy na 30 minut.
- Dynię blendujemy na purée.
- Dodajemy ricottę, parmezan, sól, pieprz i gałkę muszkatołowa.
- Ciasto rozwałkowujemy na dwa bardzo cienkie płaty.
- Na jeden płat wykładamy farsz co około 4-5 cm,
- Drugim płatem przykrywamy nasz farsz.
- Wykrawamy kwadraty lub koła i dokładnie zlepiamy brzegi.
- Gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia.
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Polewamy nasze ravioli na talerzu i posypujemy parmezanem.