Gałka muszkatołowa: co warto o niej wiedzieć?

2016-09-07 17:15 Łucja Królikowska
Gałka muszkatołowa
Autor: thinkstockphotos.com Gałka muszkatołowa jest niezwykle aromatyczna.

Gałka muszkatołowa - najczęściej sięgamy po nią, gdy pieczemy pasztet. O wiele rzadziej używamy jej do przyrządzenia innych potraw. A szkoda. Sprawdź, co warto o niej wiedzieć.

Gałka muszkatołowa to wysuszone nasiona muszkatołowca korzennego uprawianego w Indonezji, na Sri Lance i na Karaibach. W Europie stała się popularna dość późno, bo dopiero w XV wieku. Najbardziej przypadła do gustu Holendrom. Nazywano ją przyprawą kochanków i uważano za silny afrodyzjak. Traktowana była także jako oznaka dobrobytu, więc kto chciał być uważany za zamożnego człowieka, nosił ją w jedwabnej sakiewce.

Gałka muszkatołowa - używaj jej z umiarem

Gałka jest przyprawą, która ma wiele właściwości poprawiających zdrowie: działa rozkurczowo, zmniejsza wzdęcia, łagodzi stany zapalne oskrzeli i reumatyzm. Pomaga również cierpiącym na bezsenność. I choć zawiera dużo potasu i fosforu, to powinna być stosowana z umiarem, czyli najwyżej jedną lub dwie szczypty. Większa ilość gałki muszkatołowej działa niekorzystnie na ośrodkowy układ nerwowy, może powodować depresje czy wywołać poronienie. Jest niewskazana dla kobiet w ciąży i karmiących, jak również dla dzieci.

Gałka muszkatołowa - do czego jest najlepsza

Gałkę muszkatołową, przyprawę o wspaniałym korzennym zapachu i  intensywnym słodkawym, a jednocześnie ostrym smaku, warto dodawać do:

wieprzowiny

królika

potraw z drobiu

ryb

owoców morza

pasztetów

gulaszu

zup

sosów

warzyw (zwłaszcza marchewki)

grillowanych owoców,

ciast (jest składnikiem przyprawy do pierników)

wina (np. wina grzanego)

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE