Gałka muszkatołowa: co warto o niej wiedzieć?

2016-09-07 17:15

Gałka muszkatołowa - najczęściej sięgamy po nią, gdy pieczemy pasztet. O wiele rzadziej używamy jej do przyrządzenia innych potraw. A szkoda. Sprawdź, co warto o niej wiedzieć.

Gałka muszkatołowa
Autor: thinkstockphotos.com Gałka muszkatołowa jest niezwykle aromatyczna.

Spis treści

  1. Gałka muszkatołowa - używaj jej z umiarem
  2. Gałka muszkatołowa - do czego jest najlepsza

Gałka muszkatołowa to wysuszone nasiona muszkatołowca korzennego uprawianego w Indonezji, na Sri Lance i na Karaibach. W Europie stała się popularna dość późno, bo dopiero w XV wieku. Najbardziej przypadła do gustu Holendrom. Nazywano ją przyprawą kochanków i uważano za silny afrodyzjak. Traktowana była także jako oznaka dobrobytu, więc kto chciał być uważany za zamożnego człowieka, nosił ją w jedwabnej sakiewce.

Gałka muszkatołowa - używaj jej z umiarem

Gałka jest przyprawą, która ma wiele właściwości poprawiających zdrowie: działa rozkurczowo, zmniejsza wzdęcia, łagodzi stany zapalne oskrzeli i reumatyzm. Pomaga również cierpiącym na bezsenność. I choć zawiera dużo potasu i fosforu, to powinna być stosowana z umiarem, czyli najwyżej jedną lub dwie szczypty. Większa ilość gałki muszkatołowej działa niekorzystnie na ośrodkowy układ nerwowy, może powodować depresje czy wywołać poronienie. Jest niewskazana dla kobiet w ciąży i karmiących, jak również dla dzieci.

Gałka muszkatołowa - do czego jest najlepsza

Gałkę muszkatołową, przyprawę o wspaniałym korzennym zapachu i  intensywnym słodkawym, a jednocześnie ostrym smaku, warto dodawać do:

wieprzowiny

królika

potraw z drobiu

ryb

owoców morza

pasztetów

gulaszu

zup

sosów

warzyw (zwłaszcza marchewki)

grillowanych owoców,

ciast (jest składnikiem przyprawy do pierników)

wina (np. wina grzanego)

QUIZ: Smakowite pary - do jakiej potrawy pasuje ta przyprawa?
Pytanie 1 z 13
Cynamon
Zdjęcie