Ravioli w sosie serowym [Obiad w 15 minut]
2021-03-29
![Ravioli w sosie serowym [Obiad w 15 minut]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-N6b2-HCQG-XgA9_ravioli-w-sosie-serowym-obiad-w-15-minut-664x442.jpg)
łatwy
15 min
4
Włoskie pierożki ravioli w pysznym sosie serowym są grzechu warte. Warto wypróbować ten prosty i szalenie smaczny przepis na ravioli w serowym sosie. „Te pyszny i tak łatwy sos można wzbogacić o dodatek mrożonego szpinaku, pastę pomidorową, czy pesto" - przekonuje Barbara Skibińska, autorka przepisu.
Wykorzystanie do przygotowania obiadu gotowych półproduktów - a do takich można zaliczyć pierożki ravioli - to nic złego. Zadbajmy jednak o to, by wybierać półprodukty jak najlepszej jakości. W supermarketach można kupić nie tylko suszone ravioli, ale także świeże, zapakowane próżniowo. My polecamy raczej te drugie, choć są nieco droższe, to nie zawierają zbyt dużej ilości środków konserwujących.
SKŁADNIKI
- 400 g gotowych pierożków ravioli z dowolnym nadzieniem
- 150 g serka topionego lub serka pleśniowego np. serka brie
- 1 szklanka mleka
- sól i pieprz do smaku
- uprażone orzechy włoskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ravioli ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
- W czasie gotowania ravioli, pokroić serek w kostkę.
- W rondelku zagotować mleko.
- Do mleka dodać pokrojony serek topiony i gotować na małym ogniu do chwili, gdy serek się całkowicie rozpuści.
- Tak przygotowany sos doprawić do smaku według uznania.
- Do sosu dodać odcedzone ravioli. Gotowe!