Ravioli w sosie serowym [Obiad w 15 minut]

2021-03-29
Ravioli w sosie serowym [Obiad w 15 minut]
Autor: Shutterstock, Shutterstock Ravioli w sosie serowym przygotujesz dosłownie w 15 minut - to idealny obiad, gdy szkoda ci czasu na gotowanie.
łatwy
15 min
4

Włoskie pierożki ravioli w pysznym sosie serowym są grzechu warte. Warto wypróbować ten prosty i szalenie smaczny przepis na ravioli w serowym sosie. „Te pyszny i tak łatwy sos można wzbogacić o dodatek mrożonego szpinaku, pastę pomidorową, czy pesto" - przekonuje Barbara Skibińska, autorka przepisu.

Wykorzystanie do przygotowania obiadu gotowych półproduktów - a do takich można zaliczyć pierożki ravioli - to nic złego. Zadbajmy jednak o to, by  wybierać półprodukty jak najlepszej jakości. W supermarketach można kupić nie tylko suszone ravioli, ale także świeże, zapakowane próżniowo. My polecamy raczej te drugie, choć są nieco droższe, to nie zawierają zbyt dużej ilości środków konserwujących.

SKŁADNIKI

  • 400 g gotowych pierożków ravioli z dowolnym nadzieniem
  • 150 g serka topionego lub serka pleśniowego np. serka brie
  • 1 szklanka mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • uprażone orzechy włoskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ravioli ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. 
  • W czasie gotowania ravioli, pokroić serek w kostkę. 
  • W rondelku zagotować mleko. 
  • Do mleka dodać pokrojony serek topiony i gotować na małym ogniu do chwili, gdy serek się całkowicie rozpuści.
  • Tak przygotowany sos doprawić do smaku według uznania.
  • Do sosu dodać odcedzone ravioli. Gotowe!