Zamiast twarogu wybieram ten serek. Kopytka są smaczniejsze i bardziej delikatne

Dieta wegetariańska
Kopytka są pyszne, łatwe i niedrogie. W tradycyjnych przepisach wykorzystuje się ser twarogowy, ale zamiast niego idealnie niego sprawdzi się inny produkt. Kopytka z serkiem wiejskim są pyszne, delikatne i miękkie. To dobry pomysł na klasyczne danie w nowej odsłonie, która zachwyci każdego. Oto bardzo łatwy i bardzo szybki przepis na kopytka z serkiem wiejskim.
Czy do kopytek można dodać serek wiejski?
Serek wiejski zawsze dobrze jest mieć w lodówce. To nasz rodzimy superfood, który można wykorzystywać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik twarogu w kopytkach. Serek wiejski wzbogaca smak i sprawia, że kopytka są miękkie i delikatniejsze niż w tradycyjnych przepisach.
Dlaczego warto dodać serek wiejski do kopytek?
- Delikatniejszy smak – serek wiejski nadaje kopytkom subtelny, kremowy smak, który dobrze komponuje się z ziemniakami.
- Lepsza konsystencja – kopytka z dodatkiem serka wiejskiego są bardziej miękkie, puszyste i delikatne w smaku.
- Porcja zdrowia – serek wiejski to dobre źródło białka i wapnia, co zwiększa wartość odżywczą dania.
Jak zrobić kopytka z serkiem wiejskim?
Przepis na delikatne kopytka z dodatkiem serka wiejskiego nie jest trudny. To łatwe i niedrogie danie, którego przygotowanie nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Lista składników jest krótka i obejmuje tylko cztery produkty oraz jedną przyprawę, którą każdy ma w domu. Wszystkie artykuły spożywcze są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wysoka.
Jak więc przygotować pełne smaku kopytka z serka wiejskiego? Przepis jest łatwy i szybki. Należy tylko pamiętać, aby wcześniej ugotować ziemniaki i odstawić je do ostygnięcia. Można też wykorzystać gotowane ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia.
- 1. krok – rozgniecenie ugotowanych ziemniaków
- 2. krok – odsączenie i rozgniecenie serka wiejskiego
- 3. krok – połączenie ziemniaków z serkiem wiejskim i pozostałymi składnikami
- 4. krok – uformowanie kopytek
- 5. krok – ugotowanie kopytek z serkiem wiejskim w wodzie
Z czym podawać kopytka z serkiem wiejskim?
Kopytka z dodatkiem serka wiejskiego to niezwykle uniwersalne danie. Ich smak jest delikatny i świetnie łączy się z różnymi dodatkami. Kopytka można podawać w wersji wytrawnej, a także ze słodkimi dodatkami. Kopytka dobrze smakują z sosami – grzybowym, pomidorowym i serowym. Mogą stanowić pyszny dodatek do gulaszy i różnych dań mięsnych. Pasuje do nich podsmażana cebulka z boczkiem oraz bułka tarta z masłem. Kopytka z serkiem wiejskim świetnie smakują także z cukrem cynamonowym, dżemami, jogurtem naturalnym, śmietaną lub świeżymi sezonowymi owocami.
SKŁADNIKI
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g serka wiejskiego
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane ziemniaki przełożyć do miski i rozgnieść za pomocą praski lub tłuczka.
- Serek wiejski dokładnie odsączyć z nadmiaru śmietanki i rozgnieść widelcem.
- Do ziemniaków dodać serek wiejski. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Doprawić solą. Wymieszać, następnie wyrobić jednolite ciasto. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dosypać odrobinę mąki.
- Ciasto podzielić na części i uformować wałeczki. Każdy wałeczek pokroić pod kątem na mniejsze kawałki o długości około 2 cm.
- W garnku zagotować wodę z solą. Kopytka gotować partiami około 3 minut, od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać na obiad z boczkiem i cebulą, z różnymi sosami lub jako dodatek do obiadu.