Przepis na kopytka tradycyjne: sprawdzony i łatwy
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kopytka tradycyjne to klasyczne polskie danie. Jak przyrządzić kluski kopytka według sprawdzonej receptury? Jeszcze gorące ziemniaki należy obrać ze skórki i przecisnąć przez prasę do ziemniaków. Potem to już łatwo pójdzie!
Co to są kopytka do obiadu?
Kluski z gotowanych ziemniaków noszą swojską nazwę kopytek. Nazwa to powstała od kształtu klusek. Z ciasta ziemniaczanego toczy się wałeczki, które następnie kroi się po skosie. W ten sposób powstają urocze kopytka.
Koptyka przyrządza się z wcześniej ugotowanych i ostudzonych ziemniaków.
Do czego podawać kopytka?
Kopytka można podać z sosami warzywnymi lub mięsnymi. Są też przepyszne po prostu odsmażone na maśle lub boczku. Wiele osób przepada za kopytkami z sosem pieczarkowym lub z suszonych grzybów leśnych. Te ziemniaczane kluski świetnie smakują zarówno z wieprzowiną, jak i sosem na bazie mięsa wołowego.
Co zrobić, żeby kopytka nie sklejały się po ugotowaniu?
Ugotowane kopytka mają tendencję do sklejania się. Jak to kluski, są po prostu lepkie od uwolnionego glutenu. Kopytka należy dobrze odcedzić z wody. Bezpośrednio po tym należy polać je niewielką ilością masła lub oleju. Nie będą się wtedy sklejać.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1-2 jajka
- sól
- gałka muszkatołowa
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć i ugotować w wodzie lub w naczyniu z otworami (do gotowania na parze).
- Jeszcze gorące obrać ze skórki i przecisnąć przez prasę do ziemniaków.
- Do masy dodać jajka, przyprawić solą oraz gałką muszkatołową.
- Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną. Z ciasta uformować wałek i pokroić na ok. 12 kawałków.
- Kluski wrzucić na gotującą się wodę lub włożyć do posmarowanego tłuszczem naczynia bez otworów do gotowania na parze.