Ciesz się latem, póki trwa. To aromatyczne danie sprawdzi się perfekcyjnie

Dieta niskokaloryczna
Makaron orzo w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością. I nic w tym dziwnego, jest pyszny i prosty do przyrządzenia, a przygotować go można, jak każdy z resztą makaron - na niezliczoną ilość sposobów. Tym razem przygotuj go w letniej wersji, póki za oknem jeszcze sprzyja pogoda!
Aromatyczny makaron w 30 minut. Rodzina będzie zachwycona
Prosto, szybko i bez zbędnych ceregieli. Przygotowanie tego makaronu jest proste jak budowa cepa. Wystarczy kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by można się było rozkoszować tym lekkim i letnim makaronem, który można całkowicie dopasować do siebie.
Jeśli chcemy możemy bez problemy użyć tu kupnego pesto, jeśli jednak wolimy takie przygotowane samodzielnie, możemy sięgnąć po nas przepis na pesto. Choć w tym przepisie piszemy o zielonym pesto, tak naprawdę możemy użyć swojego ulubionego.
Co więcej, bez problemu możemy również nieco do ostrzyć nasz makaron, dodając nieco płatków chili lub po prostu odrobinę ostrego sosu. Jeśli chodzi o kukurydzę, to świetnie sprawdzi się zarówno taka z puszki, jak i z wcześniej ugrillowanej kolby - wszystko zależy od nas.
To prosty sposób na aromatyczne danie, które po prostu świetnie smakuje, a nie jest trudne w przygotowaniu. Zachwyć i siebie i rodzinę prostotą przygotowania, aromatycznym smakiem i piękną prezentacją. Całe danie możemy być gotowe już w 30 minut.
SKŁADNIKI
- 250 g krewetek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- 1 puszka kukurydzy lub 2 przygotowane kolby kukurydzy
- 100 g sera feta
- 70 g pomidora suszonego
- 400 g makaronu orzo
- świeża pietruszka
- 3 łyżki zielonego pesto
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron orzo gotujemy według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Przekładamy do miski i polewamy oliwą z oliwek, dokładnie mieszając.
- Krewetki oczyszczamy i wkładamy do miski.
- Dodajemy oliwę z oliwek, paprykę, posiekany czosnek oraz sól i pieprz.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Nasze krewetki smażymy na patelni grillowej (lub na rozgrzanym grillu) po około 2 minut z każdej strony.
- Do makaronu dodajemy nasze presto, dorzucamy krewetki, posiekanego pomidora, kukurydzę, pokruszoną fetę i posiekaną pietruszkę.
- Całość dokładnie mieszamy.