Pesto - 10 przepisów na kultowy sos do makaronu i nie tylko

2021-10-23 9:55

Pesto kojarzy się nam przede wszystkim z zielonym sosem z bazylii, pachnącym czosnkiem, z dodatkiem sera, orzechów i wybornej oliwy. To najpopularniejsze pesto alla genovese, podawane najczęściej ze świeżo ugotowanym makaronem, ale nie tylko. Jednak rodzajów pesto jest o wiele więcej - poznaj je z nami!

Pesto - 10 przepisów na kultowy sos do makaronu i nie tylko
Autor: Shutterstock Pesto to jeden z najulubieńszych sosów do makaronu - łatwy do przygotowania i przepyszny

Spis treści

  1. Pesto - czy tylko z bazylii?
  2. Do czego można użyć pesto?

Pesto alla genovese, czyli zielone pesto z bazylii to włoski wynalazek rodem z Genui, o którym śmiało można powiedzieć, że zawojował świat. Takie pesto można przygotować samodzielnie, można je też kupić chłodzone w pojemnikach, albo pasteryzowane, w słoiczkach o długim terminie przydatności do spożycia. Temu w słoikach radzę uważnie się przyglądać, gdyż niesolidni producenci dodają do niego ziemniaków, które jako żywo nigdy nie występują w składzie włoskiego świeżego pesto.

Pesto - czy tylko z bazylii?

Niekoniecznie, bo także Włosi, skłonni do konserwatyzmu w przypadku swoich dań (spróbujcie poczęstować Włocha pizzą hawajską...) mają inne odmiany pesto. Drugą z nich, znaną, choć mniej popularną niż pesto bazyliowe, jest pesto rosso, przygotowywane z suszonych na słońcu pomidorów z dodatkiem migdałów. Inna nazwa  tego sosu to pesto alla siciliana.

Na fali popularności pesto powstały jego liczne wariacje z innych warzyw liściastych czy korzeniowych. Ważne by w pesto znalazły się takie składniki bazowe jak: orzechy lub migdały, czosnek, sok z cytryny i dobrej jakości oliwa, a także drobno starty parmezan. Liście bazylii można zastąpić rukolą, natką pietruszki, jarmużem a nawet - nacią rzodkiewki czy szczawiem. Zamiast suszonych na słońcu pomidorów można użyć swojskich i bardzo zdrowych buraków, gotowanego bobu i tego, co wam podpowie wasza kulinarna wyobraźnia. 

Do czego można użyć pesto?

Klasyka to świeżo ugotowany makaron, na gorąco wymieszany z zimnym sosem i natychmiast podany. Ale pesto sprawdza się także jako świetne smarowidło do kanapek i grzanek, a także jako pasta dodająca smaku daniom mięsnym lub serowym. Można go użyć również do wzbogacenia smaku sałatek czy... zup.  Przepisów na dania z dodatkiem pesto znajdziecie mnóstwo.

Przegląd naszych przepisów na mniej lub bardziej popularne rodzaje pesto, łącznie z tymi klasycznymi, znajdziecie w galerii poniżej