Moje kopytka są pyszne i nie rozpadają się w czasie gotowania. Zawsze stosuję te patenty z epoki PRL-u
Kopytka, czyli pyszne kluski ziemniaczane w oryginalnym kształcie, to polska klasyka. To uniwersalne danie, które przygotowuje się z tanich składników w prosty sposób. Warto jednak wiedzieć, jak zrobić kopytka, żeby nie rozpadły się w czasie gotowania. Poznajcie sprawdzone triki z PRL-u, dzięki którym kopytka są pyszne, miękkie i nigdy się nie rozpadają.

Spis treści
Czym są kopytka?
Kopytka to tradycyjne danie kuchni polskiej. Popularne są także w innych krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Są to małe kluski w charakterystycznym kształcie rombów. Kopytka robi się z gotowanych ziemniaków, mąki i jajka. Często goszczą na naszych stołach, zawsze smakują i nie są trudne do samodzielnego przygotowania. Podaje się je z wytrawnymi dodatkami jak sosy czy mięso. Świetnie smakują także na słodko podane ze śmietaną, cukrem i owocami.
Dlaczego kopytka się rozwalają?
Chociaż przepis na kopytka nie jest skomplikowany, może zdarzyć się, że ziemniaczane kluski rozpadną się w czasie gotowania. Co jest tego powodem? Jak się okazuje, przyczyn może być kilka. Najczęściej jest to spowodowane nieprawidłowym proporcją składników lub niewłaściwym przygotowaniem ciasta.
- Zbyt dużo ziemniaków – ziemniaki zawierają sporo skrobi, a zbyt duża jej ilość w cieście sprawia, że kopytka stają się za miękkie i łatwo się rozpadają.
- Zbyt mało mąki – mąka jest spoiwem, które utrzymuje kopytka w całości. Zbyt mała jej ilość powoduje, że kopytka nie mają odpowiedniej struktury i rozpadają się w czasie gotowania.
- Zbyt dużo jajek – dodają elastyczności, ale w nadmiarze ciasto jest zbyt miękkie i rozwala się.
- Zbyt długie wyrabianie ciasta – powoduje, że w cieście jest za dużo glutenu, a kopytka stają się twarde i gumowate.
- Zbyt gwałtowne gotowanie – wrzucanie do gorącej wody zbyt dużej liczby klusek może być powodem, dla którego kopytka się sklejają i rozpadają.
Co zrobić, żeby kopytka się nie rozpadały?
Aby przygotować pyszne i miękkie kopytka, które nie rozpadną się w czasie gotowania, wystarczy zastosować się do kilku prostych rad. Patenty, które znajdziecie poniżej, pochodzą z czasów PRL-u, kiedy gotowanie domowych kopytek doprowadzono do perfekcji. Warto je poznać i zastosować podczas robienia ciasta na kluski i gotowania kopytek.
- Odpowiednie proporcje ziemniaków do mąki – zwykle na 1 kg ugotowanych ziemniaków przypada około 200-300 g mąki.
- Ziemniaki – do kopytek najlepsze są ziemniaki typu C o mączystej konsystencji i małej zawartości wody. Sprawdzą się też ziemniaki z poprzedniego dnia, które zdążyły trochę przeschnąć i są mniej wilgotne. Należy je rozgnieść praską. Blendowanie czy miksowanie nie jest wskazane.
- Mąka – do kopytek najlepsza jest mąka pszenna typ 500 lub 550. Należy dodawać ją stopniowo, kontrolując konsystencję ciasta. Ciasto powinno być zwarte, ale nie twarde. Można też użyć mieszanki mąki pszennej i ziemniaczanej, która nie zmieni ich struktury i sprawi, że kopytka nie rozpadną się w czasie gotowania.
- Jajko – na 1 kg ziemniaków wystarczy dodać tylko jedno jajko.
- Wyrabianie ciasta – składniki należy wyrabiać tylko do połączenia.
- Gotowanie – kopytka należy gotować partiami na wolnym ogniu. Do wody można wlać odrobinę oleju, co zapobiegnie sklejaniu się klusek i ich rozpadaniu. Od czasu do czasu należy je delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna. Czas gotowania liczy się od momentu, od którego kopytka wypłyną na powierzchnię wody.
Kopytka – sprawdzone przepisy
Poniżej znajdziecie proste i szybkie przepisy na pyszne domowe kopytka. Podczas ich przygotowania możecie skorzystać ze starych patentów z czasów Polski Ludowej, dzięki którym kopytka zawsze się udadzą, nie rozpadną się podczas gotowania i będą smakować wyśmienicie.
- Tradycyjne kopytka: przepis
- Kopytka ze szpinakiem: prosty przepis
- Kopytka z mozarellą, pomidorami i bazylią
- Kloski - kaszubskie kopytka ziemniaczano-marchwiowe
- Kopytka z mielonym mięsem zapiekane w pomidorach. Cały obiad z jednaj blaszki
- Bajecznie proste pikantne kopytka
Zobacz galerię i poznaj inne proste przepisy na pyszne domowe kluski z ziemniaków. Poniżej znajdziesz także szybki quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o ziemniakach.
