Kloski - kaszubskie kopytka ziemniaczano-marchwiowe
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Kloski powstają z gotowanych ziemniaków i gotowanej marchewki. Podaje się je okraszone np. skwarkami z wędzonego boczku albo ze smażoną cebulką. Można je także podać z dowolnymi sosami: pomidorowym, mięsnymi albo grzybowymi. Wszystko wedle fantazji. Dzięki dodatkowi marchewki kaszubskie kluski mają przyjemny, pomarańczowy kolor.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 200 g ugotowanej marchewki
- 200 g wędzonego boczku pokrojony w kostkę (lub innej okrasy)
- 1 szklanka mąki plus do podsypania
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i marchew zmielić, dodać jajko i mąkę. Zagnieść gęste ciasto.
- Wyrabiać kluski jak kopytka, najpierw wałkować na podsypanej mąką stolnicy rulony, potem spłaszczyć je widelcem, następnie kroić na ukos nieduże kluseczki.
- Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
- Podawać okraszone skwarkami z zesmażonego z cebulą boczku. Można podać odsmażane na maśle i posypane serem albo z sosem mięsnym lub grzybowym.