Jak zrobić karpia na Wigilię? Babciny sposób, aby pozbyć się mulistego smaku ryby

2023-12-18 14:38

Karpia tradycyjnie jada się podczas Wigilii. Niestety nie każdy lubi tę słodkowodną rybę. Jej mięso charakterystyczny smak i zapach, które wielu mogą zniechęcić. Istnieje jednak prosty patent naszych, aby karp nie był mulisty. W ten sposób karpia przyrządzały nasze babcie. Zobaczcie, jak pozbyć się smaku mułu z karpia.

jak pozbyć się smaku mułu z karpia
Autor: Shutterstock Jak pozbyć się mulistego smaku z karpia? Oto prosty trik, który stosowały nasze babcie.

Spis treści

  1. Jak smakuje karp?
  2. Karp na wigilijnym stole
  3. Jak przygotować karpia do smażenia na Wigilię?
  4. Jak zrobić płaty z karpia na Wigilię?
  5. Przepisy na karpia na Wigilię

Jak smakuje karp?

Karp jest ryba słodkowodną. Ten, który dostępny jest w sklepach zazwyczaj pochodzi z hodowli. Kupując karpia na Wigilię, warto zwrócić uwagę, czy ryba ma odpowiedni certyfikat i czy pochodzi z ekologicznej hodowli. Taki karp jest nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowy. Zawiera wiele cenny składników odżywczych. Jest bogaty w witaminy z grupy B oraz kwasy omega-3 i omega-6, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu i zmniejszają ryzyko udaru i zawału.

Smak karpia jest specyficzny. Ryba żyje na dnie zbiorników wodnych, dlatego jej mięso ma mulisty smak i charakterystyczny aromat. Jest jednak prosty trik, aby usunąć mulisty posmak z karpia. Jak to zrobić?

Karp na wigilijnym stole

Na wigilijnym stole obok takich przysmaków jak bigos, pierogi czy czerwony barszcz z uszkami w wielu domach podaje się karpia. Tradycja ta narodziła się w czasach powojennych, kiedy ówczesna władza głosiła hasło „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce”. Warto wiedzieć, że próbując wszystkich wigilijnych potraw, w tym karpia, zapewnimy sobie pomyślność w nadchodzącym roku. Jak przyrządzić karpia, aby nie smakował mułem?

Jak przygotować karpia do smażenia na Wigilię?

Jak pozbyć się smaku mułu z karpia? Istnieje kilka metod, aby karp nie smakował mułem. Jednym z nich jest moczenie karpia w wodzie z solą. Kawałki ryby można też obłożyć plasterkami cytryny. Sporo osób marynuje karpia w intensywnych przyprawach i ziołach. Jednak sposoby te mogą zawieść, a smak mułu pozostanie i ryba będzie po prostu nie smaczna.

Karpia można także namoczyć w mleku, ale o wiele lepiej sprawdzi się maślanka. Wystarczy zalać nią karpia i włożyć kilka plasterków cebuli. Naczynie należy wstawić do lodówki. Po trzech, czterech godzinach karpia należy osuszyć za pomocą ręczników papierowych i delikatnie posolić. Po dwóch godzinach w lodówce rybę można smażyć.

Jak zrobić płaty z karpia na Wigilię?

Aby karp był pyszny i nie smakował mułem, należy go także dobrze usmażyć. Najpierw na patelni rozgrzewa się olej z masłem, a kawałki karpia wymoczonego w maślance z cebulą obtacza się w mące pszennej. Smaży się je z obu stron na dużym ogniu. Następnie podsmażonego karpia trzeba przełożyć do żeliwnego garnka i dusić rybę pod przykryciem, dodając trochę masła. W ten sposób karpia można przyrządzić także na głębokiej patelni teflonowej z przykrywką.

Przepisy na karpia na Wigilię

Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na dania z karpiem w roli głównej. Wszystkie potrawy są proste do samodzielnego przygotowania. Warto pamiętać, aby przed przyrządzeniem karpia, wymoczyć rybę w maślance z dodatkiem plasterków cebuli.

Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na karpia na Wigilię. Możesz także rozwiązać szybki quiz o świątecznych przysmakach.

W formie 24: ile kalorii mają potrawy wigilijne

Quiz. Potrawy świąteczne, które wszyscy powinni znać. Zgarniesz 10/10?

Pytanie 1 z 10
Które warzywo jest głównym składnikiem sosu do ryby po grecku?