Aromatyczny karp po węgiersku - cudownie pyszny
2021-03-29
łatwy
6 min
4
Karp po węgiersku - z aromatycznymi dodatkami, takimi jak: cebula, pomidory i papryka - smakuje wybornie. To prosty sposób na przyrządzenie tej ryby, za którą wiele osób nie przepada. Nasz przepis może sprawić, że zmienią zdanie!
Pomysły na ryby! Sprawdź >>>
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg karpia (bez głowy, wypatroszonego)
- 10 dag smalcu
- 2 cebule
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 pomidory
- 2 zielone papryki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sprawionego karpia kroimy w dzwonka, które nacieramy solą u odkładamy do lodówki.
- Posiekaną cebulę rumienimy na smalcu, oprószamy papryką i pieprzem, dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory, pokrojoną paprykę. Dusimy 30 minut, podlewając w razie potrzeby małą ilością wody.
- Kawałki ryby układamy w naczyniu do zapiekania, i polewamy przygotowanym sosem.
- Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180ºC do miękkości.