Aromatyczny karp po węgiersku - cudownie pyszny

Aromatyczny karp po węgiersku  - cudownie pyszny
Autor: Shutterstock Karp po węgiersku - niebanalny sposób na tę rybę
łatwy
6 min
4

Karp po węgiersku - z aromatycznymi dodatkami, takimi jak: cebula, pomidory i papryka - smakuje wybornie. To  prosty sposób na przyrządzenie tej  ryby, za którą wiele osób nie przepada. Nasz przepis może sprawić, że zmienią zdanie!

 

Pomysły na ryby! Sprawdź >>>

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg karpia (bez głowy, wypatroszonego)
  • 10 dag smalcu
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 pomidory
  • 2 zielone papryki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sprawionego karpia kroimy w dzwonka, które nacieramy solą u odkładamy do lodówki.
  • Posiekaną cebulę rumienimy na smalcu, oprószamy papryką i pieprzem, dodajemy  sparzone i obrane ze skórki pomidory, pokrojoną paprykę. Dusimy 30  minut, podlewając w razie potrzeby  małą ilością wody.
  • Kawałki ryby układamy w naczyniu do zapiekania, i polewamy przygotowanym sosem.
  • Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180ºC do miękkości.