Karp gotowany po staropolsku z migdałami: przepis na Wigilię
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Karp gotowany po staropolsku zachwyci niejednego smakosza ryb. To smaczne danie na słodko - karpia po staropolsku przyrządza się z dodatkiem miodu, migdałów i rodzynek. Sprawdź, jak przygotować pysznego karpia na Wigilię.
Sprawdź również:
Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie
Przepis na pieczonego karpia z kaszą i grzybami
Polecamy:
Kalendarz świątecznych przygotowań na lockdown: jak przygotować Wigilię i Święta w okresie pandemii
Kalendarium świątecznych zakupów spożywczych: co i kiedy kupić na Wigilię i święta
SKŁADNIKI
- karp (powinno wyjść ok. 1 kg filetów)
 - włoszczyzna (bez kapusty)
 - natka pietruszki
 - sos:
 - 1 łyżka mąki
 - 1 łyżka masła
 - 2 łyżki migdałów i rodzynek
 - 1 łyżka miodu
 - 3 zmiażdżone goździki
 - 1/2 cytryny
 - pieprz, sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpia umyć i odfiletować. Filety pokroić na porcje, oprószyć pieprzem i solą.
 - Włoszczyznę umyć, zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu.
 - Po 20 minutach włożyć kawałki karpia i gotować kolejne 20 minut.
 - Z mąki i masła zrobić zasmażkę. Dodać miód, sok z cytryny, migdały, rodzynki, goździki, sól, pieprz i wszystko wymieszać.
 - Rybę przełożyć na półmisek i polać przygotowanym sosem. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.