Karp gotowany po staropolsku z migdałami: przepis na Wigilię

Karp gotowany po staropolsku z migdałami: przepis na Wigilię
Autor: thinkstockphotos.com Zamiast karpia smażyć można go ugotować z warzywami - wtedy będzie miał mniej kalorii
łatwy
60 min
4

Karp gotowany po staropolsku zachwyci niejednego smakosza ryb. To smaczne danie na słodko - karpia po staropolsku przyrządza się z dodatkiem miodu, migdałów i rodzynek. Sprawdź, jak przygotować pysznego karpia na Wigilię.

Sprawdź również:

Karp zapiekany z pieczarkami

Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie

Przepis na pieczonego karpia z kaszą i grzybami

Polecamy:

Kalendarz świątecznych przygotowań na lockdown: jak przygotować Wigilię i Święta w okresie pandemii

Kalendarium świątecznych zakupów spożywczych: co i kiedy kupić na Wigilię i święta

SKŁADNIKI

  • karp (powinno wyjść ok. 1 kg filetów)
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • natka pietruszki
  •  
  • sos:
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki migdałów i rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • 3 zmiażdżone goździki
  • 1/2 cytryny
  • pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karpia umyć i odfiletować. Filety pokroić na porcje, oprószyć pieprzem i solą.
  • Włoszczyznę umyć, zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu.
  • Po 20 minutach włożyć kawałki karpia i gotować kolejne 20 minut.
  • Z mąki i masła zrobić zasmażkę. Dodać miód, sok z cytryny, migdały, rodzynki, goździki, sól, pieprz i wszystko wymieszać.
  • Rybę przełożyć na półmisek i polać przygotowanym sosem. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.