Karp zapiekany w śmietanie

Karp zapiekany w śmietanie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Karp to nie tylko ryba na wigilię. Warto podawać ją na codzienny obiad, na przykład zapiekaną w śmietanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smak tego zapiekanego karpia podkreśla śmietana dodana pod koniec pieczenia. Karp w śmietanie to danie nie tylko na wigilię, rybę można przyrządzić na przykład na niedzielny obiad. Podajemy przepis!

Składniki

  • 4 filety z karpia
  • dwie garści grzybów (świeże pieczarki lub mrożone kurki albo rydze)
  • dwie średnie cebule
  • czubata łyżka masła
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • szklanka 30% kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • pół szklanki soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety z karpia skrapiamy sokiem z cytryny, potem myjemy, osuszamy, ponownie skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy.

  • Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Jeśli używamy pieczarki, to obieramy je i kroimy na połówki, jeśli zaś mrożone kurki lub rydze, to dodajemy je w całości.

  • Na oliwie podsmażamy cebule, aż się lekko zeszklą, następnie dodajemy grzyby i smażymy kilka minut do całkowitego odparowania soku. Wtedy dodajemy masło i smażymy jeszcze 2–3 minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich wspaniały smak i aromat.

  • Z karpia usuwamy sok z cytryny, po czym solimy go, posypujemy delikatnie pieprzem i smażymy 3 minuty na silnie rozgrzanej oliwie.

  • W żaroodpornym naczyniu układamy filety, na nie kładziemy grzyby z cebulą i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po 15 minutach, kiedy ryba w środku jest już prawie doskonała, a grzyby lekko przypieczone z wierzchu, na potrawę wylewamy śmietanę i wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika.

  • Po wyjęciu z piekarnika karpia posypujemy pietruszką.