Kalendarium świątecznych zakupów spożywczych: co i kiedy kupić na Wigilię i święta

Kalendarium świątecznych zakupów spożywczych: co i kiedy kupić na Wigilię i święta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zaplanowanie zakupów spożywczych na Wigilię i święta może być wyzwaniem

Świąteczne zakupy to sztuka logistyki. Skomplikowany proces planowania i realizowania sprawnej dostawy produktów spożywczych do lodówki, zamrażarki i spiżarki. Dlatego specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy kalendarium świątecznych zakupów spożywczych: co i kiedy kupić na Wigilię i święta, aby się nie zmęczyć i nie wyrzucać zepsutej i przeterminowanej żywności. Z naszymi wskazówki świąteczne zakupy to będzie łatwizna!

➽ Bożonarodzeniowe zakupy spożywcze należy rozłożyć w czasie na kolejne tygodnie od 15 listopada do 23 grudnia.

➽ Produkty o długim terminie ważności kupujemy najwcześniej. Te o krótkim terminie i łatwo się psujące tuż przed Wigilią. 

➽ Mięso i ryby można kupić wcześniej i zamrozić. Również gotowe pasztety pieczone, surowe ciasto drożdżowe, krucho-drożdżowe i kruche. 

➽ Dobrze rozplanowane zakupy kosztują mniej wysiłku i pieniędzy. Kupujmy z głową i marnujmy jedzenia!

Od czego zacząć?

Na 6 tygodni przed Wigilią Bożego Narodzenia należy ustalić jadłospis wigilijnej wieczerzy oraz dwóch świątecznych dni. Po ustaleniu jakie potrawy będą przygotowane, należy zrobić listę zakupów. Uważnie czytamy receptury kulinarne i wpisujemy na listę zakupów niezbędne do nich składniki. Zakupy zaczynamy od produktów podstawowych oraz tych, które mają najdłuższy termin przydatności. Im bliżej świąt kupujemy produkty o krótszych terminach przydatności do spożycia. Na końcu kupujemy świeże ryby oraz warzywa i owoce. Tak to wygląda z grubsza. Poniżej dokładne wytyczne, które pomogą Ci zorganizować sobie czas i zaoszczędzić pieniądze. 

Zachęcamy do przestudiowania: Kalendarium świątecznych przygotowań w czasie lockdownu

6 tygodni przed świętami

Pierwsze na liście zakupów powinny się znaleźć produkty, które mają długo okres przydatności do spożycia lub można je zamrozić. Każdy z nas pewnie słyszał anegdoty o poszukiwaniu szklanki cukru tuż przed Wigilią, bo kompot już się ugotował, ale smakuje ohydnie, bo zabrakło... słodziwa. Aby uniknąć takich sytuacji zacznij zakupy od uzupełnienia swoje spiżarni w:

➤ mąkę, kaszę, cukier i sól,
➤ makaron w odpowiednim kształcie, np. łazanki 
➤ masło, margarynę, oliwę, olej,
➤ mak, orzechy, bakalie,
➤ miód, syrop klonowy, melasę,
➤ przyprawy.

5 tygodni do świąt

Pod koniec listopada powinniśmy kupić produkty niezbędne do przygotowania ciast. Ciasta kruche i drożdżowe można upiec wcześniej i z powodzeniem mrozić. 
➤ jajka,
➤ mleko UHT, śmietanę UHT - przechowujemy w szafce w temperaturze pokojowej,
➤ drożdże - przechować w lodówce lub zamrozić. 

Zobacz także: Czy drożdże można mrozić? Jak zamrozić świeże drożdże? Oto 2 najlepsze sposoby

Można również kupić:
➤ suszone owoce i grzyby,
➤ kapustę kiszoną,
➤ buraki na barszcz czerwony,
➤ cebulę i czosnek.

Zobaczprzepis na zakwas buraczany do barszczu wigilijnego

4 tygodnie przed świętami

Zaopatrujemy się w mięso. Część z tego zakupy możemy przeznaczyć na pasztety, które przygotowujemy i zamrażamy. Pozostałe mięso, przyprawiamy i również zamrażamy, co jest najlepszym sposobem na zamarynowanie mięsa. Kupujemy:

➤ mięso wieprzowe: szynkę, schab, boczek
➤ mięso wołowe
➤ kurczaka, kaczkę lub gęś, według uznania

Przeczytaj koniecznie: Jak upiec i zamrozić pasztet na święta? Wypróbowane sposoby

3 tygodnie przed świętami

Choć Wigilia z uroczystą wieczerzą wydaje się dość odległa, to warto na początku grudnia zastanowić się, co sami przygotujemy, a co zamówimy w sklepach i w cateringu świątecznym. 

W tym czasie warto kupić:
➤ dojrzewające wędliny i sery,
➤ pikle i marynaty
➤ majonez, chrzan i inne sosy i dodatki,
➤ alkohol, jaki podamy do uroczystych posiłków.

Zobacz koniecznie: Alkohol na Boże Narodzenie - czy wolno pić alkohol w Wigilię? [WIDEO]

2 tygodnie do świąt

Na 14 dni przed Wigilią warto kupić śledzie. W sklepach jest wtedy dostateczny wybór, a terminy przydatności do spożycia wystarczająco długie:
➤ śledzie solone i w solance np. matiasy (jeśli data ich przydatności do spożycia wynosi ponad 4 tygodnie),
➤ śledzie marynowane - spokojnie postoją w spiżarce do świąt,
➤ świeże ryby, które po sprawieniu i oskrobaniu z łuski, podzielone na porcje - zamrażamy.

1 tydzień do świąt

W ostatnim tygodniu kupujemy wszystkie produkty, które łatwo się psują. Właściwie ostatnie zakupy najlepiej zaplanować na 21 i 22 grudnia. Kupujemy wtedy:
➤ wędliny parzone,
➤ ryby wędzone,
➤ warzywa liściaste i owoce,
➤ nabiał z krótkim terminem przydatności do spożycia: mleko, śmietanę, jogurty, twarogi,
➤ gotowe potrawy,
➤ ciasta i ciasteczka.

W przededniu wieczerzy wigilijnej 23 grudnia kupujemy:
➤ świeże ryby, które przechowujemy w lodówce lub żywe wkładamy na 2 godziny do zamrażarki, aby usnęły.
➤ ciasta z kremem i serniki.

W dniu Wigilii 24 grudnia kupujemy już tylko:
➤ pieczywo. 

Ocena: 4,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).