Barszcz czerwony na zakwasie - wigilijny przepis

2019-12-18
Barszcz czerwony na zakwasie - wigilijny przepis
Autor: Shutterstock Barszcz czerwny na zakwasie jest smaczniejszy i zdrowszy niż przygotowany na gotowanych burakach lub gotowych koncentratach.
średni
70 min
4

Barszcz czerwony na domowym zakwasie to tradycyjna i bardzo zdrowa potrawa. Jego przygotowanie nie jest wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać, należy tylko pamiętać o dobrej organizacji czasu podczas świątecznych przygotowań.

Polecamy również kilka innych przepisów na świąteczne barszcze:

Prosty barszcz czerwony: oryginalny przepis

Wigilijny barszcz z uszkami

Barszcz wigilijny Magdy Gessler

Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

Wigilijna zupa rybna

Zupa migdałowa

Wigilijna zupa grzybowa

Składniki

Składniki na zakwas:

1 kg małych buraków ćwikłowych

2 litry wody

3 łyżeczki soli

3 ząbki czosnku

skórka razowego chleba

 

Składniki na barszcz:

1,5 litra wody

0,5 kg buraków

1 pietruszka

1 cebula

kawałek selera

1 marchewka

1 ząbek czosnku

5-6 grzybów suszonych

pół litra kwasu z buraków

sól

pieprz

sok z cytryny

cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przygotowanie zakwasu: obrane i pokrojone w plasterki buraki włożyć do kamiennego garnka i zalać przegotowaną ostudzoną wodą.

Dodać sól, czosnek i skórkę chleba zawiniętą w gazę.

Garnek przykryć gazą i zostawić na 3 dni w ciepłym miejscu.

Po tym czasie wyjąć skórkę chleba, przecedzić sok przez gazę i przelać do butelek.

Barszcz na zakwasie: obrane warzywa (bez buraków) wraz z grzybami, czosnkiem i przyprawami gotować w garnku z wodą.

Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Dodać buraki do wywaru po ok. 20 min. Nie przykrywać garnka pokrywką. Dzięki temu barszcz nie traci klarownego, czerwonego koloru. Gotować kolejne 20 min.

Doprawić barszcz do smaku, zagotować. Zupę odstawić na około pół godziny. Po tym czasie przecedzić barszcz do innego garnka.

Dolać kwas z buraków i wymieszać. Nie gotować!