Buraki - dlaczego są zdrowe? Wartości odżywcze buraków [WIDEO]

2021-02-23 13:52

Mało kto wie, jakie skarby ma w sobie polski czerwony burak. Zdradzamy prozdrowotne tajemnice tego dostępnego przez cały rok warzywa. Sprawdź, dlaczego warto jeść buraki.

Dlaczego buraki są zdrowe
Autor: thinkstockphotos.com Buraki są prawdziwą bombą witaminową
Beszamel - Buraki

Buraki - właściwości

Bulwy buraków czerwonych zawierają po trochu wzmacniającej odporność witaminy C, a także witamin A, B1 i beta-karotenu, które poprawiają nasz wzrok i polepszają wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Mają też dużo kwasu foliowego. A ten jak wiadomo wpływa korzystanie na wzrost komórek w naszym organizmie.

Warto docenić buraki za obecne w nich minerały:

wapń - budulec kości i zębów,

żelazo - środek krwiotwórczy,

potas - regulator ciśnienia,

bor potrzebny jest tarczycy i śledzionie,

lit koi nerwy,

molibden i kobalt wchodzą w skład wielu enzymów,

rubid i cez mają działanie przeciwnowotworowe.

Największym skarbem buraków są jednak antocyjany (czerwonofioletowy barwnik) – betanina. Pomagają one eliminować substancje rakotwórcze z wątroby. Buraczane antocyjany czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.