Zupa rybna - przepis na wigilię

Zupa rybna - przepis na wigilię

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa rybna może być podawana na wigilię zamiast barszczu lub zupy grzybowej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa rybna z karpia to w niektórych domach obowiązkowa potrawa wigilijna, która z powodzeniem zastępuje czerwony barszcz z uszkami lub zupę grzybową. Większość wybiera klasyczny przepis na zupę rybną z karpia, ale receptury są różne w zależności od regionu i upodobań rodzinnych. My proponujemy bardzo łatwy przepis na wigilijną zupę rybną, do której potrzebne będą nie - tradycyjnie - kości, łby i ogony, lecz filety rybne. 

Składniki

  • wywar warzywny (z marchwi, pietruszki, pora i selera), ewentualnie można go zastąpić bulionem warzywnym z kostki
  • 500 g filetów rybnych
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę oczyścić, pokroić w krążki, podsmażyć na maśle.

  • Filety rybne pokroić w paski. Ugotować wywar z warzyw i przecedzić go.

  • Do wywaru dodać filety i cebulę. Gotować 10 min. Doprawić śmietaną.

  • Zupę rybną posypać natką pietruszki. Podawać z makaronem nitki.

  •  

  •