Wegański rosół: rozgrzewający bulion warzywny - świetna baza do zup

Wegański rosół: rozgrzewający bulion warzywny - świetna baza do zup

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bulion warzywny przyda się każdemu, warto ugotować go więcej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bulion warzywny to podstawa wszelkich zup. Gotowany jest pod każdą szerokością geograficzną. Wybornie smakuje z lanymi kluskami, makaronem lub kaszą manną. Jest również bazą wszelkich zup jarzynowych. Wzbogaci smak zupy z zielonego groszku, kalafiorowej, a nawet pieczarkowej. Wegański rosół bez dodatku produktów zwierzęcych, to także świetny roztwór izotoniczny po wzbogaceniu w rozgrzewające przyprawy (anyż, pieprz, chili, imbir), który sprawdzi się w walce z przeziębieniem.

Składniki

  • 4 średniej wielkości marchewki

  • 1 duża pietruszka

  • 1 średni seler

  • 1 mały fenkuł

  • 1 cebula w łupinie

  • 1 por, tyko biała część

  • 6 ząbków czosnku w łupinie lub 2 szalotki w łupinie

  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego

  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

  • bukiecik ziół: natka pietruszki, lubczyk, trybula, tymianek

  • 2,5 l wody

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa umyć, nie obierać, pokroić na dość małe kawałki, cebulę na ósemki, a czosnek lub szalotki na pół.

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz.

  • Na gorący tłuszcz wrzucić warzywa, smażyć przez 5-7 minut.

  • Gdy nad garnkiem zacznie unosić się łagodny zapach skarmelizowanych jarzyn, wlać wodę, dodać przyprawy i bukiecik ziół.

  • Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką, ale zostawić szczelinę dla uchodzącej pary. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę.

  • Przecedzić.

Królestwo zup, Adrianna Stawska-Ostaszewska, Ludmiła Stawska, Wydawnictwo Harde, 2019.

Przepis pochodzi z książki Beszamel.pl poleca „Królestwo zup” zbioru ponad 100 przepisów na rosoły, wywary i zupy na każdą okazję.

Książka do kupienia w sieci Empik oraz naszym sklepie

Ocena: 4,3