Czy drożdże można mrozić? Jak zamrozić świeże drożdże? Oto 2 najlepsze sposoby
Czy drożdże można mrozić? Oczywiście, że tak. Drożdże to żywe organizmy jednokomórkowe. Jednak nie bójcie się o ich żywotność! Specyficzna budowa komórki drożdży pozwala przetrwać drożdżom mrożenie w niskich temperaturach. Jak zamrozić drożdże? Oto kilka sprytnych sposobów.
Spis treści
- Dlaczego drożdże można mrozić
- Jak sprawdzić świeżość drożdży?
- Jak długo można mrozić drożdże?
- Sposób 1. Podziel i zamroź
- Sposób 2. Wymieszaj z mąką i zamroź
- Uwaga! Nie zamrażaj ponownie
Dlaczego drożdże można mrozić
Drożdże to jednokomórkowe organizmy żywe. Dokładniej jednokomórkowe grzyby z rodziny drożdżakowatych. Komórki drożdży są tak małe, że można je zobaczyć tylko pod mikroskopem. Jest ponad 30 gatunków. W piekarnictwie używa się drożdży szlachetnych. Te pracowite stworzenia odpowiedzialne są za fermentację alkoholową. Z cukrów pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże powstaje alkohol oraz dwutlenek węgla. Mnóstwo dwutlenku węgla. To właśnie to ten gaz napowietrza nasze ciasta. Dwutlenek węgla nadaje wypiekom puszystość.
Drożdże dzięki specyficznej budowie są odporne na mrożenie. Komórka drożdży pokryta jest błoną komórkową oraz dodatkowo ścianą komórkową. Ściana komórkowa drożdży zbudowana jest z wielu warstw celulozy. Wielowarstwowa, celulozowa ściana komórkowa chroni drożdże przed niską temperaturą.
Jak sprawdzić świeżość drożdży?
Świeże drożdże powinny być wilgotne, ale nie lepkie i lejące się. Powinny ładnie pachnieć drożdżami, świeżo i przyjemnie. Kostki drożdży nie mogą mieć przesuszonych i popękanych brzegów. Absolutnie wykluczone są te pokryte nalotem i pleśnią. Kupując świeże drożdże zawsze sprawdź datę ważności Rozchyl opakowanie i zobacz jak wygląda kostka drożdży.
Jak długo można mrozić drożdże?
Drożdże można przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy.
Sposób 1. Podziel i zamroź
Świeże drożdże sprzedawane są w opakowaniach po 100 g. Do domowego ciasta używa się porcji 8-10 g świeżych drożdży na 500 g mąki. Czasem dwukrotność lub trzykrotność tej porcji. Dlatego przed zamrożeniem warto podzielić drożdże na porcje po około 10 g.
Każdą porcję wkładamy do małego woreczka foliowego i starannie zawiązujemy. Teraz wystarczy je włożyć do zamrażarki. Przed użyciem wyjmij drożdże z zamrażarki i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Następnie postępuj z nimi, tak jak zwykle.
Sposób 2. Wymieszaj z mąką i zamroź
Tę metodę stosują piekarze. Dlaczego? Bo nie musisz czekać. Drożdże zamrożone nawet w małej bryłce potrzebują czasu, aby odtajać. Natomiast drożdże wymieszane z suchą mąką można użyć od razu po wyjęciu z zamrażarki. Przygotować z nich zaczyn lub dodać do misy maszyny do pieczenia chleba.
Jak to zrobić? Do miski wrzuć 250 g mąki pszennej i dodaj 100 g świeżych pokruszonych drożdży. Wymieszaj rękami. Następnie rozcieraj palcami, aby nie było grudek. Niech każdy drożdżowy zalążek dokładnie pokryją ziarenka mąki. Teraz podziel zawartość miski na 10 porcji. Każdą porcję zapakuj do foliowego woreczka i dobrze zamknij. Możesz je włożyć do zamrażarki. Mieszanina mąki i drożdży po wyjęciu z zamrażarki jest sypka i gotowa do użycia. To naprawdę skuteczny sposób!
Uwaga! Nie zamrażaj ponownie
To bardzo ważne! Rozmrożonych drożdży i nie zużytych nie wolno ponownie zamrażać. Nie tylko są już bezużyteczne, ale również mogą być szkodliwe dla zdrowia i życia. W rozmrożonych i ponownie zamrożonych drożdżach toczą się procesy gnilne. To niebezpieczne dla twojego życia i zdrowia.