Kalendarz świątecznych przygotowań na lockdown: jak przygotować Wigilię i Święta w okresie pandemii

Kalendarz świątecznych przygotowań na lockdown: jak przygotować Wigilię i Święta w pandemii
Autor: Shutterstock Czas lockdownu z powodu pandemii koronawirusa zmusza nas do kreatywności

Święta Bożego Narodzenia 2020 będziemy musieli ze względu na pandemią koronawirusa spędzić w domu z najbliższą rodziną. Wszystkie przygotowania świąteczne w Twoich rękach i na Twojej głowie. Aby zaoszczędzić Ci czasu i wysiłku przygotowaliśmy kalendarium świątecznych przygotowań na czas lockdownu. Oto kalendarz dzień po dniu, jak przygotować Wigilię i Święta Bożego Narodzenia w czasie pandemii. 

❆ Przygotowania do wieczerzy wigilijnej i świątecznych przysmaków zacznijmy od zaplanowania jadłospisu, uwzględniającego nasze umiejętności oraz ulubione smaki bliskich.

❆ Świąteczne przygotowania warto rozłożyć na cały Adwent. Zamiast się spinać ostatnie 3 dni, wysiłek dawkuj sobie raz w tygodniu. 

❆ Podczas przygotowań korzystajmy z lodówek, a przede wszystkim zamrażarek lub zamrażalników, które są praktycznie w każdym domu. 

❆ Większość wigilijnych potraw można śmiało przygotować wcześniej i zamrozić. Również mrozimy półprodukty: surowe ciasto drożdżowe lub kruche, farsze i nadzienia.

❆ Obowiązkami dzielmy się z bliskimi. Będą zachwyceni, gdy dopuścisz ich do kuchennej twierdzy ☻

Jak zaplanować Święta w czasie lockdownu

Niestety Wigilię Bożego Narodzenia i dwa świąteczne dni będziemy zmuszeni spędzić, tak jak Wielkanoc 2020 z najbliższa rodziną. To zmusza nas do nieco innego planowania Świąt. Utrudnione będą zakupy i przygotowania. Nie możemy liczyć ani na mamę, ani na teściową. Wszystko na naszej głowie i w naszych rękach.

W połowie listopada warto zaplanować świąteczne przygotowania. Zawsze zaczynamy od zaplanowania jadłospisu na Wigilię oraz na dni świąteczne. Według jadłospisu planujemy zakupy i przygotowania. Dzisiaj, gdy mamy lodówki i zamrażarki, przygotowania można rozłożyć na wiele tygodni, co bardzo ułatwia życie, oszczędza czas i pieniądze. 

6 tygodni przed Wigilią w czasie pandemii

Już po 15 listopada możemy nastawić ciasto na piernik staropolski dojrzewający. Ostateczny termin to 24 listopada, imieniny Katarzyny! Stąd nazwa popularnych pierniczków - katarzynek. Zobacz: Przepis na piernik staropolski

To także ostatni dzwonek na przygotowanie świątecznych wędlin. Ale bez paniki! Wiele pysznych wędlin przygotujecie także później. Inspiracji szukajcie w galerii poniżej. 

Na 5 tygodni przed Wigilią w czasie lockdownu

Pod koniec listopada warto przygotować ciasto drożdżowe na makowiec, kulebiak, czy pieczone pierogi. Ciasto drożdżowe można mrozić, ponieważ wnętrze komórek drożdży chroni ściana komórkowa z celulozy. Po rozmrożeniu i ponownym wyrobieniu ciasta, drożdże od razu podejmują swoją pracę i ciasto pięknie wyrasta w formach do pieczenia.  Surowe ciasto drożdżowe w szczelnym opakowaniu można przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. 

Zobacz: Drożdżowe wypieki na święta - jak mrozić i przechowywać?

4 tygodnie przed Wigilią Bożego Narodzenia

Pieczemy pasztety. Zarówno te mięsne, jak i jarskie nie mogą być zbyt długo przechowywane w lodówce. Pasztety mięsne oraz jarskie można po upieczeniu i wystudzeniu podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Pasztet należy rozmrażać zawsze w lodówce przez około 12 godzin. Zobaczprzepis na świąteczny pasztet z suszonymi śliwkami oraz przepis na bezmięsny pasztet z warzyw i kaszy kuskus Więcej inspiracji znajdziecie w galerii poniżej. 

Przeczytaj koniecznie: Jak upiec i zamrozić pasztet na święta? Wypróbowane sposoby

Na 3 tygodnie przed Wigilią w czasie pandemii

Na początku grudnia nastawiamy kwas buraczany na świąteczny barszcz.

Zobaczprzepis na zakwas buraczany do barszczu wigilijnego

Barszcz czerwony z uszkami nie jest tradycyjnym daniem wigilijnym w całej Polsce. Każdy region ma swoją specjalność, co warto uwzględnić w przygotowaniach. W GALERII poniżej przedstawiamy kilka inspirujących pomysłów. W świąteczny czas warto wrócić do korzeni, do przepisów babek i prababek. 

Adwent w lockdownie z powodu koronawirusa

W pierwszym tygodniu grudnia warto przygotować dania z kapusty kiszonej i grzybów suszonych. Dlaczego? Dania z duszonej kapusty kiszonej nabierają smaku po przemrożeniu. Dlatego lepiej rozłożyć przygotowania na etapy i właśnie teraz zająć się pracochłonnymi daniami z kiszonej kapusty i grzybów suszonych. Te ostatnie wymagają wstępnego namoczenia, a potem gotowania, by wreszcie je dodać do dania, które należy powoli dusić. 

1 grudnia

Przygotowania do dań z kapusty kiszonej należy zacząć od namoczenie grzybów i ugotowania kapusty kiszonej. Tego dnia możemy przygotować nadzienie do pierogów, kulebiaków i pasztecików. Nadzienie po wystudzeniu przechowujemy do następnego dnia w lodówce lub mrozimy. 

Zobacz także: Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

2 grudnia

Początek grudnia to najlepszy czas na przygotowanie wszelkiego rodzaju pierogów i pierożków. Ciasto na pierogi powinno być świeże, ale jeśli postępujecie zgodnie z kalendarium przygotowań, to farsz macie gotowy w lodówce, co bardzo ułatwi organizację pracy.

Przeczytaj: Ciasto na pierogi bez jajek: podstawowy przepis na przaśne ciasto pierogowe [GALERIA ZDJĘĆ krok po kroku]

Pierogi z kapustą i grzybami oraz uszka do barszczu i je zamrażamy. Pierogi i uszka można zamrozić przed lub po ugotowaniu. Surowe, trzeba wstępnie zamrozić ułożone płasko na tacy w sporej  odległości od siebie, następnie przełożyć do większego woreczka lub pojemnika i zamrozić. Jeśli chcemy zamrozić ugotowane pierogi, to należy gotować je w wodzie z dodatkiem oleju, a przed zamrożeniem polać ponownie olejem i delikatnie wymieszać, tak aby każdy pieróg był w tłuszczu. Przed Wigilią wystarczy je rozmrozić, zagotować lub podsmażyć. 

Sprawdź koniecznie: Jak zamrozić pierogi na święta? Sprawdzone triki

3 grudnia

Dusimy kapustę z grzybami, po wystygnięciu zamrażamy ją. Zobaczprzepis na kapustę z grzybami

4 grudnia

Gotujemy bigos, po przestudzeniu zamrażamy go. Bigos jest smaczniejszy po przemrożeniu. W Święta wystarczy go rozmrozić i zagotować. Przeczytaj jak zrobić lepszy niż roślinny - świąteczny bigos babcinny

Zobacz: Wigilijny bigos dla zaradnych. Jak zamrozić na święta dania z kapusty kiszonej?

5 grudnia

Nadeszła pora, aby rozmrozić ciasto drożdżowe i upiec kulebiaki z postnymi nadzieniami. Po całkowitym wystudzeniu należy gotowy kulebiak zamrozić. Nie zapominając o szczelnym opakowaniu ciasta, ponieważ w niskich temperaturach ciasto intensywnie paruje i wysycha. 

Można upiec kulebiak z nadzieniem kapuściany, które przygotowaliśmy kilka dni wcześniej lub rybnym. Przygotowując nadzienie rybne można wykorzystać zarówno świeżą jak i mrożoną rybę. 

ZobaczPrzepis na kulebiak z kapustą i grzybami oraz Przepis na kulebiak z rybą

6 grudnia

Mniejszą formą kulebiaka są paszteciki, które rozpowszechniły się w XIX w. Małe bułeczki faszerowane lub wytrawne ciastka z nadzieniem powinny być jak najmniejsze. 

Wypróbuj: Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

7 grudnia

Pora na demokratyczne krokiety przygotowane z naleśników, panierowane i smażone na tłuszczu roślinnym. Smakosze uważają, że najlepsze są krokiety z nadzieniem z kiszonej kapusty, bądź grzybów. Można użyć zarówno grzybów suszonych, jak i mrożonych oraz świeżych grzybów hodowlanych. No i można je zamrozić! 

Zobacz: Krokiety z kapustą i grzybami - tradycyjny przepis lub Krokiety z grzybami świeżymi lub mrożonymi

Ostatni czas by przemyśleć, co podamy do świątecznej zupy i zabrać się za przygotowania. Szukasz inspiracji? Przeczytaj: Co podać do barszczu czerwonego? Uszka, krokiety, paszteciki: najlepsze przepisy

Na 2 tygodnie do Wigilii w lockdownie

Ten tydzień warto poświęcić słodkim wypiekom i nieco bardziej zaangażować domowników w świąteczne przygotowania. Formowanie, wykrawanie i dekorowanie warto rozdzielić między starszych i młodszych. Pieczenie ciasteczek to pyszna zabawa, która nas zbliża do siebie. 

8 grudnia

Zacznij od domowych czekoladek, które możemy podać do świątecznej kawy lub zapakować w ozdobne pudełka na podarniek. To jest właśnie czas na przygotowanie słodkich upominków. Zobaczprzepis na domowe trufle piernikowe

9 grudnia

Pieczenie kruchych pierniczków warto zaplanować na dwa dni. Jednego dnia upiec i dać im całkowicie wystygnąć. A na drugi dzień dekorować. Zobaczprzepis na kruche pierniczki

10 grudnia

Gotowe pierniczki dekorujemy lukrem i ewentualnie gotowymi ozdobami cukrowymi. Warto część lukru zabarwić na kolorowo. Zobacz: Sposoby barwienia lukru do ciasta: jak zrobić niezawodny lukier? [WIDEO]

11 grudnia

Pierniczki norymberskie (Nürnberger Lebkuchen) już od czasów średniowiecza słyną ze swego unikalnego smaku i miękkości. Tak przygotowane pierniczki nie twardnieją. Ich przygotowanie wymaga nieco pracy, ale smak pierniczków norymberskich rekompensuje wszystko. To świetny pomysł na jadalny prezent. Jednak pierniczki norymberskie to przede wszystkim doskonała słodka przekąska do świątecznej kawy lub herbaty. Zachęcamy do wypróbowania: Pierniczki norymberskie - oryginalny przepis

Więcej inspiracji: Pierniczki na Boże Narodzenie - przepisy na pierniki i lukier. Zacznij je robić 11 grudnia! [WIDEO]

12 grudnia

Piękną i do tego jadalną ozdobą domu będzie domek z piernika. Przeczytaj koniecznie: Domek z piernika: świąteczy przysmak dekorowany małymi pierniczkami [WIDEO] Łatwiejsze do wykonanie będą ciasteczko choinki obficie lukrowane. Zobacz jak je zrobić: Choinki piernikowe - przepis na jadalne ozdoby świątecznego stołu

13 grudnia

Kruche ciasteczka są nie tylko smaczne jako deser, ale mogą być też, tak jak pierniczki, ozdobą choinki, żyrandola nad stołem lub nad wyspą kuchenną. Ostatnio pojawiły się także foremki do kruchych ciasteczek, dzięki którym można zrobić z dwóch płaskich elementów ciastko 3D. Kruche ciasteczka warto przechowywać w ozdobnym słoju lub puszce ze szczelnym zamknięciem - powinny trafić do opakowania po ostudzeniu. Dzięki temu będą chrupiące i wonne pozostawione na stole mogą stać się mniej kruche, i stracić aromat świeżego wypieku. Zobaczprzepis na kruche ciasteczka 

14 grudnia

Na koniec tego tygodnia marynujemy mięsa do pieczenia i wkładamy je do zamrażarki. To sprytny sposób szefów kuchni, aby mięso skruszało i dobrze przeszło przyprawami. Więcej inspiracji poszukaj tutaj: Jak zrobić pieczeń wieprzową? Najlepsze przepisyWypróbuj również: przepis na schab ze śliwką  lub  przepis na schab karkowy w kiszonej kapuście

Na 1 tydzień przed Wigilią w czasie pandemii

Coraz bliżej Święta! Ten tydzień można przeznaczyć na przygotowanie potraw do zamrożenia oraz pieczenia ciast, które wymagają dojrzewania. 

15 grudnia

Pora przygotować masę makową do makowców i innych słodkich dań świątecznych. Masę przeznaczoną do klusek zamrażamy. Masę do makowca przechowujemy w lodówce, aby na drugi dzień upiec makowiec. Zobaczprzepis na masę makową

16 grudnia

Pieczemy makowiec drożdżowy. Gotowy makowiec po upieczeniu i ostudzeniu zamrażamy, wyjęty w wigilijny poranek z zamrażarki niczym nie będzie się różnił od wypieku przygotowanego tego samego dnia. Po rozmrożeniu makowiec lukrujemy. Zobaczprzepis na bożonarodzeniowy makowiec

17 grudnia

Jeśli przeliczyliście Wasze wypieki i wydaje się Wam, że warto byłoby coś jeszcze upiec. To polecamy ciasteczka, które zamknięte w szczelnym pudełku będą dobrze przechowywać się nawet przez miesiąc. WypróbujTruflowe ciasteczka - przepis na bezglutenowe ciastka czekoladowe z mąki ryżowej

18 grudnia

Dzisiaj warto upiec trochę zdrowych przekąsek, takich jak Owsiane ciastka z jabłkami i orzechami: przepis na łatwe, pyszne i chrupkie ciasteczka Można nimi zagryźć smutki przedświąteczne. Pamiętajcie o umiarze!

19 grudnia

Zbliża się największa świąteczna gorączka, dlatego dzisiejszy dzień warto poświęcić na przygotowanie bezglutenowego opłatka. Zobacz: Opłatek bezglutenowy - jak zrobić opłatek dla chorego na celiakię

20 grudnia

Pieczemy piernik kawowy i przekładamy go powidłami, zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. W dzień Wigilii polewamy piernik polewą czekoladową  Wypróbuj koniecznieprzepis na świąteczny piernik kawowy

21 grudnia

Pieczemy keks, po upieczeniu i wystudzeniu zawijamy go w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. Najlepszy jest po 7 dniach dojrzewania. Zobaczprzepis na świąteczny keks

22 grudnia, na 2 dni przed Wigilią

Robimy śledzie w oleju na różne sposoby. Zazwyczaj na stole wigilijnym stawiamy co najmniej trzy rodzaje śledzi. Ale wszystko zależy od upodobań Twoich i Twoich bliskich. Proponujemy dwa sprawdzone przepisy na: Tradycyjne śledzie w oleju lnianym lub Śledzie korzenne

To także najlepszy moment na przyrządzenie śledzi marynowanych. Zobaczprzepis na śledzie w marynacie korzennej przepis na śledzie z cytryną  przepis na śledzie w sosie tatarskim 

Dla tych, co nie przepadają za śledziami warto przygotować boczniaki a la śledzie Wypróbujprzepis na wegańskie śledzie z boczniaków 

Na noc: zalewamy suszone grzyby wodą – potrzebne do zupy grzybowej lub sosu Zobaczprzepis na tradycyjną zupę grzybową

Na noc: zalewamy suszone owoce na kompot wigilijny Zobaczprzepis na kompot z suszu owocowego wg Magdy Gessler

23 grudnia, na 1 dzień przed Wigilią

W przededniu Wigilii przyrządzamy potrawy, które mają krótki termin przydatności do spożycia. Robimy ryby podawane na zimno, po staropolsku rybę w sosie piernikowym, rybę w galarecie, rybę po żydowsku, rybę po grecku oraz wszystkie rybne terriny. Ryby układamy na półmiskach, okrywamy folią i przechowujemy w lodówce. Zobaczwigilijny karp na szaro w sosie piernikowym  Zobaczprzepis na dorsza po grecku wg Magdy Gessler  Zobaczpasztet z miętusa z sosem pomidorowym

Szczęśliwie dla nas rozłożyliśmy przygotowania i nasza lodówka pęka w szwach. W przededniu Wigilii przyrządzamy sałatkę jarzynową i sałatkę śledziową, wstawiamy je do lodówki, by się „przegryzły” smaki przed wigilijną kolacjąZobaczprzepis na sałatkę jarzynową Zobaczprzepis na sałatkę śledziową z fasolą

Przygotowujemy kluski z makiem i wstawiamy je do lodówki Zobaczprzepis na kluski z makiem

Wieczorem gotujemy kompot z suszu lub owoców, które mogą zastąpić susz Zobaczprzepis na kompot z jabłek i pomarańczy

Przed snem wyjmujemy pierogi i uszka – przekładamy je do lodówki, by się powoli rozmroziły przez noc, będą potrzebowały około 20 godzin. 

W Wigilię czasu lockdownu

Oto i Wigilia Bożego Narodzenia. W te pandemiczne święta dzień wolny od pracy. Ale my byliśmy sprytni i dzisiaj pozostaje nam nakryć do stołu, otworzyć słoiki z piklami i dodatkami. Rozmrozić potrawy. 

Tego dnia gotujemy zupę grzybową lub barszcz czerwony wigilijny Zobaczprzepis na zupę grzybową z łazankami  Zobaczprzepis na barszcz czerwony wigilijny

Na końcu smażymy ryby, pamiętając aby ich nie przesmażyć. Przesmażone ryby wydzielają brzydki zapach tranu. Jeśli jednak chcecie mieć trochę luzu w przedświąteczny czas. To możecie ryby usmażyć 2 godziny wcześniej, okryć je folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50°C, aby tam pozostały ciepłe.Zobaczprzepis na świeże śledzie smażone w cieście piwnym Zobaczprzepis na smażonego karpia wg Ewy Wachowicz

Jeśli postępowaliście zgodnie z kalendarzem, to po uroczystej kolacji, możecie rozsiąść się wygodnie ze szklanką kompotu i przegryzać pierniczkami... Wesołych Świąt!

Wszystkie przepisy na Święta znajdziecie w dziale BOŻE NARODZENIE.

Powodzenia! 

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE