Pasztet z warzyw i kaszy kuskus - zrobisz go łatwo i nie pożałujesz!

2021-03-29
Pasztet z warzyw i kaszy kuskus - zrobisz go łatwo i nie pożałujesz!
Autor: Shutterstock Pasztet z warzyw i kaszy kuskus jest bardzo łatwy do przygotowania, a smakuje wybornie, zwłaszcza z ćwikłą lub chrzanem
łatwy
35 min
4

Pasztet z warzyw i kaszy kuskus to pomysł na pasztet nie tylko dla bezmięsnych. Ten pasztet smakuje każdemu, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Pasztet jest  też niedrogi, a efekt - po prostu pycha!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g marchewki
  • 570 g selera
  • 300 g pietruszki
  • 200 g kaszy kuskus
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki curry i kurkumy
  • kilka pomidorów suszonych z zalewy olejowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane warzywa kroimy na kawałki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy łyżkę oleju i pół łyżeczki soli, mieszamy. Pieczemy w piekarniku, czas 40 minut, 200 stopni, grzanie góra-dół.
  • Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i przykrywamy, odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy do niej pomidory suszone i warzywa. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Do masy dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, jajka, kaszę mannę, mąkę kukurydzianą oraz przyprawy. Masa powinna być dobrze przyprawiona, wszystko razem dokładanie mieszamy.
  • Blaszkę (keksówkę) smarujemy olejem i posypujemy kaszą manną. Wykładamy masę i wyrównujemy, ugniatamy, uderzamy kilka razy blaszkę o blat, aby masa była dobrze zbita. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 1 godzinę.
  • Upieczony pasztet zostawiamy w blaszce, aby wystygł. Następnie chowamy go na noc do lodówki, potem go wyciągamy i kroimy. Pasztet super smakuje na kanapkach, można go podać z sałatką i sosem. Polecam go zwłaszcza na świąteczny stół, z ćwikłą z chrzanem smakuje wspaniale.