Pasztet z warzyw i kaszy kuskus - zrobisz go łatwo i nie pożałujesz!
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Pasztet z warzyw i kaszy kuskus to pomysł na pasztet nie tylko dla bezmięsnych. Ten pasztet smakuje każdemu, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Pasztet jest też niedrogi, a efekt - po prostu pycha!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g marchewki
- 570 g selera
- 300 g pietruszki
- 200 g kaszy kuskus
- 2 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- pół łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
- 1/3 łyżeczki curry i kurkumy
- kilka pomidorów suszonych z zalewy olejowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane warzywa kroimy na kawałki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy łyżkę oleju i pół łyżeczki soli, mieszamy. Pieczemy w piekarniku, czas 40 minut, 200 stopni, grzanie góra-dół.
- Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i przykrywamy, odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy do niej pomidory suszone i warzywa. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę.
- Do masy dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, jajka, kaszę mannę, mąkę kukurydzianą oraz przyprawy. Masa powinna być dobrze przyprawiona, wszystko razem dokładanie mieszamy.
- Blaszkę (keksówkę) smarujemy olejem i posypujemy kaszą manną. Wykładamy masę i wyrównujemy, ugniatamy, uderzamy kilka razy blaszkę o blat, aby masa była dobrze zbita. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 1 godzinę.
- Upieczony pasztet zostawiamy w blaszce, aby wystygł. Następnie chowamy go na noc do lodówki, potem go wyciągamy i kroimy. Pasztet super smakuje na kanapkach, można go podać z sałatką i sosem. Polecam go zwłaszcza na świąteczny stół, z ćwikłą z chrzanem smakuje wspaniale.