Kulebiak z rybą: krok po kroku jak zrobić [przepis i zdjęcia]

2019-12-18 13:14

Jak zrobić kulebiak z rybą? To bardzo proste. Pokażemy ci krok po kroku. To nie jest trudne, piecze się szybko a wygląd potrawy cieszy oko i sprawia wielką satysfakcję.

Kulebiak z rybą: krok po kroku jak zrobić [przepis i zdjęcia]
Autor: Shutterstock Kulebiak z rybą

Spis treści

  1. Co przygotować?
  2. Krok pierwszy: spód do kulebiaka
  3. Krok drugi: farsz
  4. Krok trzeci: łosoś
  5. Krok czwarty: wierzch kulebiaka

Co przygotować?

Zanim przystąpisz do robienia kulebiaka przygotuj stolnicę lub kawałek blatu, papier do pieczenia, garść ziaren suchej fasoli lub innych "strączków" do obciążenia ciasta, żeby nie wyrosło, pędzelek do smarowania ciasta białkiem i patelnię.

A oto składniki:

Wszystkie zdjęcia: Shutterstock

2 opakowania ciasta francuskiego (nie zużyjesz całych 2 opakowań, z reszty możesz zrobić mini kulebiaczki)

3 jajka

1 cebula

150 g sera twarogowego półtłustego

kilka gałązek zielonej pietruszki

200-250 g łososia

2 filety białej ryby (rozmrożonej lub świeżej)

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

1 kieliszek białego wytrawnego wina lub sok z połowy cytryny

olej do smażenia

Krok pierwszy: spód do kulebiaka

Z jednego płata ciasta wytnij kształt ryby. Do wycięcia okrągłego korpusu możesz posłużyć się talerzykiem, ogon będzie miał kształt ściętego trójkąta. Następnie uformuj cienki długi wałek ciasta i ulep wystający brzeg, żeby stworzyć miejsce dla farszu. Aby wałek dobrze się zlepił brzeg spodu ciasta posmaruj rozkłóconym białkiem. Ponakłuwaj spód kulebiaka widelcem.

Następnie przytnij kawałek papieru do pieczenia takiego kształtu jak ryba z ciasta, tylko mniejszy, żeby zmieścił się do środka i połóż go na spód ciasta. Następnie nasyp fasoli lub grochu, żeby obciążyć spód. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij z piekarnika, poczekaj aż nieco ostygnie i wyrzuć fasolę razem z papierem. Jeśli mimo obciążenia ciasto wyrosło - ugnieć je delikatnie, żeby zrobić miejsce dla farszu.

Krok drugi: farsz

W misce rozgnieć widelcem twaróg, dodaj pokrojoną natkę pietruszki, wbij dwa jajka, dodaj posiekaną białą rybę, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wszystko dobrze wymieszaj. Następnie wyłóż farsz na spód ryby. 

Farsz dobrze rozprowadź przy brzegach.

Krok trzeci: łosoś

Cebulę obierz, pokrój drobno, i podsmaż na patelni razem z kawałkami łososia, gdy cebulka zmięknie podlej rybę winem lub sokiem z cytryny i chwilę jeszcze duś rybę aż zredukuje się sos. Wyłóż łososia z cebulą na farsz.

Krok czwarty: wierzch kulebiaka

Z drugiego płata ciasta wytnij dwa trójkąty, oraz okrągłe kółka za pomocą szklanki, które będą łuską.

Brzegi ciasta posmaruj białkiem.

Jeden trójkąt przylep jako głowę a drugi jako ogon.  

Następnie rzędami nalepiaj łuski, które mają na siebie zachodzić.

Bardzo dokładnie zalep kulebiaka na brzegach.

Ozdób ogon ryby nacinając nożem w ukośną kratkę.

Na koniec dolep rybie oko i posmaruj wierzch białkiem jaja.

Wstaw kulebiaka do rozgrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 stopni aż kulebiak ładnie się zrumieni (około 15-20 minut).