Przepisy na święta: wigilijny barszcz czerwony z majerankiem

2019-12-18
Milena Łakomska
Przepisy na święta: wigilijny barszcz czerwony z majerankiem
Autor: Shutterstock Wigilijny barszcz czerwony to klasyczne dania świąteczne
łatwy
45 min
4

Wśród świątecznych potraw na wigilijnym stole nie może zabraknąć zupy. Jedną z najpopularniejszych wigilijnych zup jest barszcz czerwony. Zobacz, jak przygotować barszcz z buraków z majerankiem.

Polecamy także inne przepisy na świąteczne barszcze:

Prosty barszcz czerwony,

Barszcz czerwony z kulebiakiem 

Czysty barszcz czerwony

Polecamy również przepisy na inne wigilijne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami,

Wigilijna zupa rybna,

Zupa migdałowa

Wigilijna zupa grzybowa

Składniki

2 kg buraków

2 jabłka

1 marchewka

1 pietruszka

6 ząbków czosnku

2 cebule

8 suszonych grzybów

sok z cytryny

2 łyżki majeranku

2 łyżki soli

płaska łyżeczka pieprzu

cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przygotowanie wigilijnego barszczu czerwonego zacznij od ugotowania grzybów. Zalej grzyby dwiema szklankami wody, po dwóch godzinach moczenia ugotuj je.

Buraki do świątecznej zupy pokrój w plastry, dodaj ćwiartki jabłek, marchewkę, pietruszkę i cebule. Warzywa zalej 4 litrami wody, dodaj sól, wyciśnięty czosnek, pieprz i majeranek. Gotuj pół godziny na małym ogniu. Ostudź, wlej sok z cytryny.

Przed podaniem odcedź, dopraw wywarem z grzybów (grzyby można użyć do przygotowania uszek), cukrem i ewentualnie pieprzem.

Milena Łakomska