Wigilijny barszcz czerwony – przepis na świąteczny barszcz bez zakwasu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej zupy, a jedną z najpopularniejszych jest aromatyczny barszcz czerwony. Sprawdź, jak przygotować wigilijny barszcz ze świeżych buraków – intensywny w smaku, wyrazisty i pachnący majerankiem. Odpowiednio przyprawiony barszcz czerwony, nawet bez dodatku zakwasu, zachwyca swoim wyśmienitym smakiem.
Barszcz czerwony bez zakwasu
Barszcz czerwony wigilijny gości u nas od niedawna. W mojej rodzinie tradycyjnie na Wigilię przygotowywało się barszcz grzybowy - z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną. Ja jednak postanowiłam rozszerzyć wigilijne menu i robię nieduże ilości obu zup, bo przy stole spotykają się teraz dwie rodziny i cześć osób woli czerwony barszczyk. Przygotowuję go bez zakwasu, ze świeżych buraków, bo jest szybszy, a smakiem nie ustępuje temu z dodatkiem kwasu.
Co podać do czerwonego barszczu wigilijnego?
Ja zazwyczaj podaję do barszczyku uszka z kapustą i grzybami lub szybkie paszteciki z ciasta francuskiego, ale osobiście najbardziej lubię popić nim wigilijne pierogi.
Polecam Wam zestawienie dodatków do barszczu, w którym każdy znajdzie coś dla siebie: Co podać do barszczu czerwonego? Najlepsze przepisy na uszka, krokiety i paszteciki. A jeśli wolisz na tę okazję przygotować zupę grzybową to zajrzyj do galerii na końcu artykułu.
Przepis na czerwony barszcz wigilijny bez zakwasu
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie wigilijnego barszczu czerwonego zacznij od ugotowania grzybów. Zalej grzyby dwiema szklankami wody, po dwóch godzinach moczenia ugotuj je.
- Buraki do świątecznej zupy obierz, pokrój w plastry i wrzuć do sporego garnka.
- Dodaj obrane i oczyszczone z nasion ćwiartki jabłek, obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę.
- Warzywa zalej 4 litrami wody, dodaj sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i majeranek.
- Wywar gotuj pół godziny na małym ogniu. Ostudź, wlej sok z cytryny.
- Przed podaniem odcedź, dopraw wywarem z grzybów (grzyby można użyć do przygotowania uszek), cukrem i ewentualnie pieprzem.