Wigilijny barszcz czerwony – przepis na świąteczny barszcz bez zakwasu

2024-12-05
Milena Łakomska
Wigilijny barszcz czerwony – przepis na świąteczny barszcz bez zakwasu
Autor: Shutterstock, Shutterstock Czerwony barszcz z aromatycznym dodatkiem majeranku to w wielu domach pozycja obowiązkowa na Wigilię
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej zupy, a jedną z najpopularniejszych jest aromatyczny barszcz czerwony. Sprawdź, jak przygotować wigilijny barszcz ze świeżych buraków – intensywny w smaku, wyrazisty i pachnący majerankiem. Odpowiednio przyprawiony barszcz czerwony, nawet bez dodatku zakwasu, zachwyca swoim wyśmienitym smakiem.

Barszcz czerwony bez zakwasu

Barszcz czerwony wigilijny gości u nas od niedawna. W mojej rodzinie tradycyjnie na Wigilię przygotowywało się barszcz grzybowy - z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną. Ja jednak postanowiłam rozszerzyć wigilijne menu i robię nieduże ilości obu zup, bo przy stole spotykają się teraz dwie rodziny i cześć osób woli czerwony barszczyk. Przygotowuję go bez zakwasu, ze świeżych buraków, bo jest szybszy, a smakiem nie ustępuje temu z dodatkiem kwasu.

Co podać do czerwonego barszczu wigilijnego?

Ja zazwyczaj podaję do barszczyku uszka z kapustą i grzybami lub szybkie paszteciki z ciasta francuskiego, ale osobiście najbardziej lubię popić nim wigilijne pierogi.

Polecam Wam zestawienie dodatków do barszczu, w  którym każdy znajdzie coś dla siebie: Co podać do barszczu czerwonego? Najlepsze przepisy na uszka, krokiety i paszteciki. A jeśli wolisz na tę okazję przygotować zupę grzybową to zajrzyj do galerii na końcu artykułu.

Przepis na czerwony barszcz wigilijny bez zakwasu

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie wigilijnego barszczu czerwonego zacznij od ugotowania grzybów. Zalej grzyby dwiema szklankami wody, po dwóch godzinach moczenia ugotuj je.
  • Buraki do świątecznej zupy obierz, pokrój w plastry i wrzuć do sporego garnka.
  • Dodaj obrane i oczyszczone z nasion ćwiartki jabłek, obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę.
  • Warzywa zalej 4 litrami wody, dodaj sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i majeranek.
  • Wywar gotuj pół godziny na małym ogniu. Ostudź, wlej sok z cytryny.
  • Przed podaniem odcedź, dopraw wywarem z grzybów (grzyby można użyć do przygotowania uszek), cukrem i ewentualnie pieprzem.
Beszamel - Buraki
Milena Łakomska