Paszteciki grzybowe z ciasta francuskiego: łatwy przepis na szybkie paszteciki do barszczu

2022-12-21
Paszteciki grzybowe z ciasta francuskiego
Autor: Shutterstock Gotowe ciasto francuskie to prawdziwy skarb - można z niego  szybko i łatwo przygotować na przykład paszteciki  grzybowe na święta
łatwy
50 min
4

Pieczenie pasztecików do czerwonego barszczu może być łatwe. Dzięki gotowemu ciastu francuskiemu paszteciki grzybowe na Wigilię wykonamy szybko i przyjemnie, nie brudząc całej kuchni mąką. Trzeba tylko pamiętać aby namoczyć poprzedniego dnia grzyby suszone.

Gotowe ciasto francuskie jest niezastąpione w kuchni. Samo ma neutralny smak, więc doskonale nadaje się na wypieki zarówno słodkie, jak i wytrawne. Można je nadziewać dżemem, twarożkiem, czekoladą, szpinakiem, grzybami, kapustą z grzybami, wędliną, wytrawnymi serami. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ciasto można nieco uszlachetnić, smarując je przed pieczeniem rozmąconym jajkiem, posypując sezamem, orzechami, czarnuszką - w zależności od nadzienia i upodobań.

Zobacz naszą galerię pod przepisem i dowiedz się jakie cuda możesz wyczarować z ciasta francuskiego

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g grzybów suszonych np. podgrzybków
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 jajka
  • suszony tymianek
  • pieprz i sól
  • olej do smażenia
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby namoczyć poprzedniego dnia. Następnie ugotować je do miękkości (ok. 40 min) z liściem laurowym. Odcedzić i przestudzić.

    Obrane i pokrojone cebule i czosnek zeszklić na patelni z dodatkiem tymianku.

    Grzyby i cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa, do farszu wbić 2 jajka, przyprawić, dobrze wymieszać.

    Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na równe kwadraty (z 1 opakowania ciasta wychodzą 32 małe kwadraty). Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem przy pomocy pędzelka. Na środek każdego kwadrata kłaść trochę farszu i składać ciasto w trójkąt i dobrze skleić.

    Każdy pierożek posmarować z wierzchu jajkiem, ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, piec w temp. 160 stopni ok. 25 min.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?