Paszteciki grzybowe z ciasta francuskiego: łatwy przepis na szybkie paszteciki do barszczu
Pieczenie pasztecików do czerwonego barszczu może być łatwe. Dzięki gotowemu ciastu francuskiemu paszteciki grzybowe na Wigilię wykonamy szybko i przyjemnie, nie brudząc całej kuchni mąką. Trzeba tylko pamiętać aby namoczyć poprzedniego dnia grzyby suszone.
Gotowe ciasto francuskie jest niezastąpione w kuchni. Samo ma neutralny smak, więc doskonale nadaje się na wypieki zarówno słodkie, jak i wytrawne. Można je nadziewać dżemem, twarożkiem, czekoladą, szpinakiem, grzybami, kapustą z grzybami, wędliną, wytrawnymi serami. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ciasto można nieco uszlachetnić, smarując je przed pieczeniem rozmąconym jajkiem, posypując sezamem, orzechami, czarnuszką - w zależności od nadzienia i upodobań.
Zobacz naszą galerię pod przepisem i dowiedz się jakie cuda możesz wyczarować z ciasta francuskiego
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 30 g grzybów suszonych np. podgrzybków
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 jajka
- suszony tymianek
- pieprz i sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby namoczyć poprzedniego dnia. Następnie ugotować je do miękkości (ok. 40 min) z liściem laurowym. Odcedzić i przestudzić.
Obrane i pokrojone cebule i czosnek zeszklić na patelni z dodatkiem tymianku.
Grzyby i cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa, do farszu wbić 2 jajka, przyprawić, dobrze wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na równe kwadraty (z 1 opakowania ciasta wychodzą 32 małe kwadraty). Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem przy pomocy pędzelka. Na środek każdego kwadrata kłaść trochę farszu i składać ciasto w trójkąt i dobrze skleić.
Każdy pierożek posmarować z wierzchu jajkiem, ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, piec w temp. 160 stopni ok. 25 min.