Boczniaki z patelni: pomysł na szybki obiad [przepis]

Boczniaki z patelni: pomysł na szybki obiad [przepis]
Autor: Shutterstock W boczniakach występują substancje o działaniu antynowotworowym
łatwy
20 min
4

Boczniaki są zdrowymi grzybami - obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dlatego warto raz na jakiś czas przyrządzić je na obiad czy kolację. Smażone boczniaki to potrawa nie tylko tania, ale i szybka. Podajemy łatwy przepis na boczniaki z patelni.

Boczniaki mają spore kapelusze, które idealnie nadają się do panierowania jak kotlety i smażenia. Grzyby w chrupiącej panierce są pyszne, ale nie jest to danie lekkostrawne, dlatego polecamy je raczej na obiad, wzbogacone o dodatek lekkiej surówki. Kto jadł tak przyrządzone boczniaki, chętnie do nich wraca, tym bardziej, że grzyby te można kupić przez cały rok, a wytrawni grzybiarze przynoszą je też z lasu zimą, bo boczniaki ostrygowate to jedne z nielicznych grzybów, które nie boją się chłodów.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg boczniaków
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • szklanka mąki pszennej
  • pieczywo - np. bagietka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Boczniaki myjemy je pod bieżącą wodą i układamy na ściereczce kuchennej, aby dokładnie odsączyć grzyby z wody. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem.

    Rozgrzewamy na patelni 3-4 łyżki oleju. Przyprawione boczniaki obtaczamy w mące z dwóch stron i dobrze obsmażamy na patelni z każdej strony aż do momentu, gdy zrobią się lekko złotawe i chrupiące.

    Usmażone boczniaki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

    Boczniaki podawać na ciepło z ulubionym pieczywem.

Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków
Edyta Folwarska
więcej