Boczniaki z patelni: pomysł na szybki obiad [przepis]

2016-07-26
Edyta Folwarska
jak_przyrzadzic_boczniaki_z_patelni.jpg
Autor: photos.com W boczniakach występują substancje o działaniu antynowotworowym
łatwy
20 min
4

Boczniaki są zdrowymi grzybami - obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dlatego warto raz na jakiś czas przyrządzić je na obiad czy kolację. Smażone boczniaki to potrawa nie tylko tania, ale i szybka. Podajemy łatwy przepis na boczniaki z patelni.

Składniki

0,5 kg boczniaków

sól, pieprz

olej do smażenia

szklanka mąki pszennej

pieczywo - np. bagietka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Boczniaki myjemy je pod bieżącą wodą i układamy na ściereczce kuchennej, aby dokładnie odsączyć grzyby z wody. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem.

Rozgrzewamy na patelni 3-4 łyżki oleju. Przyprawione boczniaki obtaczamy w mące z dwóch stron i dobrze obsmażamy na patelni z każdej strony aż do momentu, gdy zrobią się lekko złotawe i chrupiące.

Usmażone boczniaki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Boczniaki podawać na ciepło z ulubionym pieczywem.