Boczniaki z patelni: pomysł na szybki obiad [przepis]
Boczniaki są zdrowymi grzybami - obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dlatego warto raz na jakiś czas przyrządzić je na obiad czy kolację. Smażone boczniaki to potrawa nie tylko tania, ale i szybka. Podajemy łatwy przepis na boczniaki z patelni.
Boczniaki mają spore kapelusze, które idealnie nadają się do panierowania jak kotlety i smażenia. Grzyby w chrupiącej panierce są pyszne, ale nie jest to danie lekkostrawne, dlatego polecamy je raczej na obiad, wzbogacone o dodatek lekkiej surówki. Kto jadł tak przyrządzone boczniaki, chętnie do nich wraca, tym bardziej, że grzyby te można kupić przez cały rok, a wytrawni grzybiarze przynoszą je też z lasu zimą, bo boczniaki ostrygowate to jedne z nielicznych grzybów, które nie boją się chłodów.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg boczniaków
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- szklanka mąki pszennej
- pieczywo - np. bagietka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Boczniaki myjemy je pod bieżącą wodą i układamy na ściereczce kuchennej, aby dokładnie odsączyć grzyby z wody. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy na patelni 3-4 łyżki oleju. Przyprawione boczniaki obtaczamy w mące z dwóch stron i dobrze obsmażamy na patelni z każdej strony aż do momentu, gdy zrobią się lekko złotawe i chrupiące.
Usmażone boczniaki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Boczniaki podawać na ciepło z ulubionym pieczywem.