Boczniaki z patelni: pomysł na szybki obiad [przepis]

Edyta Folwarska
jak_przyrzadzic_boczniaki_z_patelni.jpg
Autor: photos.com W boczniakach występują substancje o działaniu antynowotworowym
łatwy
20 min
4

Boczniaki są zdrowymi grzybami - obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dlatego warto raz na jakiś czas przyrządzić je na obiad czy kolację. Smażone boczniaki to potrawa nie tylko tania, ale i szybka. Podajemy łatwy przepis na boczniaki z patelni.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg boczniaków
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • szklanka mąki pszennej
  • pieczywo - np. bagietka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Boczniaki myjemy je pod bieżącą wodą i układamy na ściereczce kuchennej, aby dokładnie odsączyć grzyby z wody. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem.

    Rozgrzewamy na patelni 3-4 łyżki oleju. Przyprawione boczniaki obtaczamy w mące z dwóch stron i dobrze obsmażamy na patelni z każdej strony aż do momentu, gdy zrobią się lekko złotawe i chrupiące.

    Usmażone boczniaki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

    Boczniaki podawać na ciepło z ulubionym pieczywem.

Edyta Folwarska