Śledzie w marynacie korzennej: przepis na pyszną wigilijną przystawkę

Śledzie w marynacie korzennej: przepis na pyszną wigilijną przystawkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledzie w marynacie korzennej - pyszna wigilijna przystawka

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledzie - jak je przyrządzić, by uniknąć banału i rutyny? Przedstawiamy przepis na śledzie w zalewie korzennej. Rozsmakujcie się w ich aromacie i oryginalnym smaku!

Składniki

  • płaty śledziowe w oleju

  • musztarda

  • miód

  • sok z cytryny

  • sos sojowy

  • olej rzepakowy

  • pieprz czarny

  • cebula

  • goździki

  • anyż

  • cynamon

  • kolendra

  • imbir

  • kardamon

Przygotowanie krok po kroku:

  • W miseczce wymieszaj musztardę miód, sok z cytryny, sos sojowy, pieprz i 30 ml oleju rzepakowego.

  • Śledzie odsącz z oleju i pokrój na małe kawałki.

  • Do wcześniej przygotowanej zalewy dodaj przyprawy: goździki, anyż, cynamon, mieloną kolendrę, imbir i kardamon.

  • Cebulę pokrój w cienkie piórka.

  • Na półmisku ułóż śledzie, przekładając je cebulą, zalewą z przyprawami i pozostałą częścią oleju.

  • Przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na jeden dzień, żeby smaki się przegryzły.

 

Polecamy przepis na pyszne śledzie w ziołach.

Godny wypróbowania jest także smażony śledź w marynacie po śląsku.  

 

 

Ocena: 3,8