Śledzie w ziołach: sprawdzony przepis

Śledzie w ziołach: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ziołowa zalewa z octem i olejem zmienia śledzie w delikatny przysmak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledzie w ziołach królują na śląskim stole - nie tylko z okazji świąt. Zalane mieszaniną oleju i octu stają się delikatniejsze niż zwykłe śledzie marynowane lub w oleju. Nie są przesadnie kwaśne, ani słone. Za to są po prostu przepyszne. Sprawdź, jak je przygotować.

Polecamy również: śledzie z cytryną i z ziołami, śledzie w marynacie korzennej oraz śledzie po tatarsku.

Składniki

  • 3-4 solone filety ze śledzi

  • 2 duże cebule

  • 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu

  • pół łyżeczki tymianku

  • pół łyżeczki bazylii

  • 3/4 szklanki mleka

  • listek laurowy

  • ćwierć łyżeczki ziela angielskiego

  • ćwierć łyżeczki skórki z cytryny

  • ćwierć szklanki octu winnego

  • ćwierć szklanki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety śledzi zalać mlekiem i zostawić na 2 godziny. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

  • Następnie wyjąć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki.

  • Układać w słoiku razem z plasterkami cebuli, każdą warstwę przesypując pieprzem i ziołami, polewając octem.

  • Zalać oliwą i wstawić do lodówki.

  • Śledzie można długo przechowywać w lodówce, ale optymalny czas ich przegryzienia to około 3 dni.

Ocena: 3,1