Nie czekaj, zrób teraz i zamroź! Jak zamrozić pierogi na święta? Sprawdzone triki

Nie czekaj, zrób teraz i zamroź! Jak zamrozić pierogi na święta? Sprawdzone triki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierogi najlepiej przygotować wcześniej i zamrozić. Podpowiadamy, jak to zrobić najlepiej

Pierogi to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Przygotowuje się pierogi z grzybami, kapustą i suszonymi grzybami czy wędzonymi śliwkami. Ich mniejsza, lecz równie smaczna odmiana – uszka z ciasta pierogowego z grzybowym nadzieniem – to obowiązkowy dodatek do czerwonego barszczu buraczanego. Dzisiaj, gdy w każdym domu jest zamrażalnik lub oddzielna zamrażarka, warto ułatwić sobie życie i przygotować pierogi wcześniej, a następnie je zamrozić. Jak to zrobić? To bardzo proste. 

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami - klasyka wigilijnego stołu

 

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Klasyczny przepis krok po kroku

Pierogi mrożone w niczym nie ustępują świeżo zrobiony. W czasach, gdy każda i każdy z nas ma coraz więcej obowiązków, a czas wolny jest w cenie, warto tak zorganizować przygotowania, aby nas nie przytłoczyły. Zawsze powtarzamy, lepiej coś odpuścić, niż się spracować i zasnąć zaraz po deserze. 

Istnieją trzy metody mrożenia pierogów: surowych, gotowanych i blanszowanych. 

Surowe pierogi czekają na swoją kolej

 

Jak zamrozić surowe pierogi?

Gotowe pierogi należy ułożyć tak, aby się nie stykały, na tacy wyścielonej pergaminem (papierem do pieczenia) i wstawić do zamrażalnika lub wsunąć do pierwszej niskiej szuflady w zamrażarce. Po 2 (dwóch) godzinach można je przełożyć do woreczków foliowych (przeznaczonych do zamrażania), szczelnie zamknąć, aby nie wysychały. Tak przygotowane pierogi można przechowywać nawet do 3 (trzech) miesięcy. 

Surowe mrożone pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, około 2 minut od momentu wypłynięcia. Istnieje jednak ryzyko, że mogą być w środku niedogotowane. Dlatego najlepiej w ten sposób zamrażać pierogi z gotowany nadzieniem. 

 

Gotowane pierogi wymagają obfitego zwilżenie olejem

 

Jak zamrozić gotowane pierogi?

Można również gotowe pierogi ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, a następnie polać olejem i wymieszać. Tak przygotowane pierogi nie będą się sklejały. Po wystudzeniu, można je pakować do woreczków foliowych i zamrażać. Zamrożone mogą być przechowywane do 4 tygodni. Dłuższy termin przechowywania powoduje wysychania ciasta. Bo choć może to się wydawać dziwne, niska temperatura panująca w zamrażarce również powoduje intensywne wytrącanie wody zawartej w zamrożonym produkcie, a tym samym wysychanie ciasta pierogowego. 

Zamrożone pierogi ugotowane wystarczy na krótko zanurzyć we wrzątku, a gdy woda ponownie zawrze, szybko je odcedzić. Można jednak łatwo je przegotować i pierogi zaczną się rozpadać. Ich zaletą jest to, że obficie namaszczone olejem, nadają się od razu prosto z zamrażarki do wyłożenia na patelnię i odsmażenia na niewielkim ogniu. 

 

Zblanszowane pierogi to prosta droga do sukcesu

 

Najlepszy sposób mrożenia pierogów

Ten kuchenny trik stosowany przez profesjonalistów ułatwi wasze życie. Gotowe pierogi należy zanurzyć w osolonym wrzątku na 30 s (trzydzieści sekund). Następnie wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć w odstępach jeden obok drugiego, na natłuszczonym olejem papierze do pieczenia, na tacce. Tackę wstawić do zamrażarki na 2 godziny. Potem już tylko przełożyć do woreczków foliowych, szczelnie zamknąć.

Tak zamrożone pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię, dolewamy do garnka pół szklanki zimnej wody. Gdy woda ponownie zawrze, odcedzamy pierogi. Gotowe!

Pamiętajmy, aby opisać woreczki z pierogami! Dzięki temu unikniemy loterii na talerzu

 

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierogi: 

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami,  Pierogi z rybą,  Pierogi z makiem oraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Ocena: 3,5