Mini pączki z tartym jabłkiem i twarogiem - puszyste i wilgotne pączusie
Pierogi z makiem: przepis na oryginalne danie na Wigilię [WIDEO]
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Pierogi z makiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Pierogi z makiem to danie typowo wigilijne. Do sporządzenie ich używamy zmielonego w maszynce maku ale też możemy ułatwić sobie pracę i użyć gotowej masy makowej. Oczywiście do pierogów dodamy miód i bakalie.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierogi: Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, Pierogi z rybą oraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Składniki
FARSZ:
200 g maku,
pół litra mleka,
50 g masła,
1 łyżka miodu,
3 łyżki cukru,
1 łyżka rodzynek,
garść orzechów,
1 żółtko
CIASTO:
300 g mąki
szczypta soli
1 jajko
gorąca woda
1 łyżka masła
Przygotowanie krok po kroku:
FARSZ: przebrany i opłukany mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu 30 minut.
Przestudzony mak przepuścić trzy razy przez maszynkę o drobnym sitku.
W rondlu rozpuścić masło, dodać mak, miód, cukier, rodzynki i posiekane drobno orzechy. Farsz ostudzić i wymieszać z żółtkiem.
CIASTO: z mąki wymieszanej z solą usypać kopczyk. Zrobić w nim dołek i wlać roztrzepane jajko. Wyrobić elastyczne ciasto, dolewając najpierw odrobinę gorącej wody, a na końcu roztopione masło. Przykryć je i odstawić na 15 minut.
Potem cienko rozwałkować, szklanką powycinać kółka i nałożyć na nie farsz. Sklejać i delikatnie zacisnąć brzegi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
Pierogi gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem można włożyć je do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać koglem-moglem z żółtek i cukru i zapiec przez chwilkę w gorącym piekarniku.
Sprawdź także >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?