Pierogi z makiem: przepis na oryginalne danie na Wigilię [WIDEO]

Pierogi z makiem: przepis na oryginalne danie na Wigilię [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierogi z makiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Pierogi z makiem to danie typowo wigilijne. Do sporządzenie ich używamy zmielonego w maszynce maku ale też możemy ułatwić sobie pracę i użyć gotowej masy makowej. Oczywiście do pierogów dodamy miód i bakalie. 

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierogi: Wigilijne pierogi z kapustą i grzybamiPierogi z rybą oraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Składniki

  • FARSZ:

  • 200 g maku,

  • pół litra mleka,

  • 50 g masła,

  • 1 łyżka miodu,

  • 3 łyżki cukru,

  • 1 łyżka rodzynek,

  • garść orzechów,

  • 1 żółtko

  •  

  • CIASTO:

  • 300 g mąki

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • gorąca woda

  • 1 łyżka masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • FARSZ: przebrany i opłukany mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu 30 minut.

  • Przestudzony mak przepuścić trzy razy przez maszynkę o drobnym sitku.

  • W rondlu rozpuścić masło, dodać mak, miód, cukier, rodzynki i posiekane drobno orzechy. Farsz ostudzić i wymieszać z żółtkiem.

  • CIASTO: z mąki wymieszanej z solą usypać kopczyk. Zrobić w nim dołek i wlać roztrzepane jajko. Wyrobić elastyczne ciasto, dolewając najpierw odrobinę gorącej wody, a na końcu roztopione masło. Przykryć je i odstawić na 15 minut.

  • Potem cienko rozwałkować, szklanką powycinać kółka i nałożyć na nie farsz. Sklejać i delikatnie zacisnąć brzegi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.

  • Pierogi gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem można włożyć je do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać koglem-moglem z żółtek i cukru i zapiec przez chwilkę w gorącym piekarniku.

Ocena: 5