Jak najszybciej lepić pierogi? Jak ułatwić sobie robienie pierogów?

Kto nie lubi pierogów? Z mięsem, kapustą i grzybami, serem, z owocami - każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Robimy je tak rzadko z braku czasu - trzeba przygotować farsz, zagnieść ciasto, dlugo je wałkować, wykrawać, lepić... Ale można zrobić pierogi szybciej, wałkowanie ciasta można uprościć.

Robienie pierogów zawsze zaczynaj od przygotowania farszu. Chyba że robisz pierogi z owocami - wtedy lepiej je przygotować (umyć, wydrylować), gdy wyrobione ciasto będzie dojrzewało (ok. 30 minut).

Zwykle ciasto na pierogi dzieli się na kilka porcji i kolejno wałkuje na stolnicy. Ten etap jest najtrudniejszy - ciasto musi być cienko rozwałkowane, ale nie za cienko, by nie pojawiły się dziury, przez które podczas gotowania wypłynie nadzienie.

Potem specjalnym wykrojnikiem do pierogów albo zwykłą szklanką wycina się krążki, nakłada porcje farszu, składa na pół i zlepia brzegi. Z każdego placka zostają skrawki ciasta, trzeba je zagnieść i ponownie wałkować, co jest dość trudne, bo ciasto twardnieje i traci elastyczność.

 

Zamiast wałkować ciasto na placek i wykrawać z niego kółka, lepiej formować z ciasta wałeczki (podobnie jak w przypadku robienia kopytek), a potem odcinać z nich cienkie plastry. Każdy plaster wałkujemy (ale tylko chwilę), nakładamy farsz i zlepiamy.

Zawsze bardzo ważne jest staranne zlepienie pierogów, by nie rozkleiły się w czasie gotowania. Trzeba uważać, by farsz nie dostał się między brzegi zlepianego ciasta.

 

Sklejanie pierogów można sobie ułatwić. Kupić można  wycinarki do pierogów, które jednocześnie ściskają ich brzegi. Lepsze są metalowe z ostrymi krawędziami niż te powszechnie dostępne plastikowe. Można też kupić specjalne 2 płytki - jedną nakrywa się rozwałkowanym plackiem, w otwory lub zagłębienia nakłada farsz, nakrywa go drugim plackiem, i specjalnie dopasowaną drugą płytką, która wycina i skleja brzegi pierogów. To urządzenie jest zazwyczaj metalowe i pomaga przygotować  kilka - kilkanaście pierogów jednorazowo.

Artykuły z tej kategorii