Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy - przepis z Małopolski

Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy - przepis z Małopolski
Autor: Shutterstock Domowe pierogi ze śliwką suszoną
średni
55 min
4

Nadziewanie pierogów farszem ze śliwek suszonych i orzechów z miodem to tradycja wigilijna rodem z Małopolski. Spróbujcie podać je na świąteczny stół. Delikatny aromat śliwowicy podkręci ich oryginalny smak. Przepis ciekawy, dla osób lubiących niebanalne pomysły.

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z makiemPierogi z rybą oraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.

Przepis inspirowany broszurą Smaki Małopolski, wydaną przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

SKŁADNIKI

  • FARSZ:
  • 200 g suszonych śliwek bez pestek
  • 100 ml śliwowicy
  • 200 ml wody
  • 50 g orzechów laskowych
  • 2-3 łyżki miodu
  •  
  • CIASTO PIEROGOWE:
  • 2 kubki mąki
  • 1,5 łyżki roztopionego masła
  • żółtko z dużego jajka
  • pół szklanki ciepłej wody lub mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W przesianą mąkę wbij żółtko, dodaj masło i odrobinę posól. Powoli połącz składniki, dodając stopniowo wodę w małych porcjach. Przez kilka minut wyrabiaj ciasto, aż stanie się jednolite, gładkie i lśniące.
  • Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy podsypanej mąką i wykrawaj szklanką kółka wielkością dostosowane do wielkości śliwek.
  • Suszone śliwki namocz w śliwowicy przez 34 godziny. Przelej do garnka, dolej wodę i gotuj na małym ogniu około 15-20 minut bez pokrywki, aby płyn odparowywał. Śliwki wyjmij, dokładnie odsącz na sicie.
  • Orzechy zmiel, wymieszaj z miodem. Masa powinna być gęsta. Śliwki faszeruj masą orzechową.
  • Każdą śliwkę kładź na krążek z ciasta i ulep kształtnego pieroga. Na brzegach uformuj fantazyjną "falbankę". Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
  • Gotuj partiami, w dużej ilości lekko osolonego wrzątku do wypłynięcia i jeszcze 2 minuty dłużej.
  • Podawaj polane masłem, lub słodką śmietaną. Możesz też zrobić sos.  W tym celu zredukowany płyn z gotowania śliwek wymieszaj ze śmietaną.