Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem [przepis]
2021-03-29
średni
30 min
4
Warto jeść kaszę gryczaną! Bogactwo kaszy to witaminy – B1, B2, P i PP (dobre dla układu nerwowego) – oraz znaczna ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, a także żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod. Podajemy przepis na pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z rybą, Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną oraz Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- 3 szklanki (40 dag) mąki pszennej
- szklanka kaszy gryczanej
- 20 dag białego sera
- 1/2 litra mleka
- 3 żółtka
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na stolnicę przesiej mąkę, zrób dołek, wbij żółtko, posól. Wlewając ciepłą wodę, zagnieć elastyczne ciasto.
- Kaszę ugotuj na mleku, wymieszaj z białym serem, 2 żółtkami, przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, nałóż porcje farszu, starannie sklej pierogi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
- Wrzucaj je partiami do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, odcedź.