Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem [przepis]

2021-03-29
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Autor: Shutterstock Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem należą do wielkiej spuścizny kuchni regionalnej. 
średni
30 min
4

Warto jeść kaszę gryczaną! Bogactwo kaszy to witaminy – B1, B2, P i PP (dobre dla układu nerwowego) – oraz znaczna ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, a także żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod. Podajemy przepis na pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z rybą, Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną oraz Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami.

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki (40 dag) mąki pszennej
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 20 dag białego sera
  • 1/2 litra mleka
  • 3 żółtka
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na stolnicę przesiej mąkę, zrób dołek, wbij żółtko, posól. Wlewając ciepłą wodę, zagnieć elastyczne ciasto.
  • Kaszę ugotuj na mleku, wymieszaj z białym serem, 2 żółtkami, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, nałóż porcje farszu, starannie sklej pierogi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
  • Wrzucaj je partiami do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, odcedź.