Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami to podstawa ich smaku, dlatego musi być przyrządzony wyśmienicie. Nie żałuj więc grzybów i wybierz dobrą jakościowo kapustę. Oto pierogi z kapustą i grzybami według znanego, sprawdzonego przepisu.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z makiem, Pierogi z rybą oraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Sprawdź również >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- 6-7 łyżek oliwy
- duża szczypta soli
- gorąca woda
- Składniki na farsz:
- 0,5 kg kapusty kwaszonej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę gotujemy do miękkości w wodzie (ok. 1 godziny). Grzyby moczymy.
- Przygotowujemy ciasto: mąkę razem z oliwą i solą wkładamy do malaksera. Dolewamy tyle gorącej wody, aby powstało zwarte i nieklejące się ciasto.
- Przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie razem z odsączonymi grzybami na patelni. Dodajemy ugotowaną kapustę oraz wszystkie przyprawy. Dusimy do miękkości i szatkujemy tasakiem, a następnie odsączamy na sitku.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Szklanką wycinamy wzory, a następnie na każdy kawałek nakładamy małą porcję masy grzybowej (1 łyżeczkę). Boki zlepiamy i każdy pieróg odkładamy na talerz posypany mąką. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką soli i łyżką oliwy. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Jeśli pierogi będziemy mrozić, czas gotowania skracamy do 1 minuty.