Pasztet z miętusa z sosem pomidorowym

Pasztet z miętusa z sosem pomidorowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatny pasztet z miętusa można upiec w mniejszych foremkach na indywidualne porcje, które można również ozdobić majonezem i szyjkami rakowymi lub krewetkami. 

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podajemy przepis na pasztet z miętusa z pomidorowym coulis. Delikatna ryba wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wykwintny pasztet z miętusa można podać na uroczysty obiad lub jako danie świąteczne. Oto sposób przygotowania.

Polecamy również inne przepisy na pasztety rybne: Francuski dwukolorowy pasztet z ryby  oraz  Terrina - przepis na klasyczny rybny pasztet

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować dwa dni przed podaniem: zagotować wodę z kostką rosołową, następnie wlać do niej ocet i włożyć do garnka rybę. Po ugotowaniu rybę lekko ostudzić i wyjąć ości. Z każdej strony zdjąć część filetów, resztę rozdrobnić na średnie kawałki. Zostawić na całą noc w chłodnym miejscu do odsączenia.

  • Dzień przed podaniem: jajka ubić mikserem, posolić i dodać pieprzu. Następnie dodaj do tego puszkę koncentratu pomidorowego i wszystko zmiksować.

  • Do zmiksowanych pomidorów z jajkami dodać rozdrobnionego miętusa (z wyjątkiem odłożonych kawałków filetów) i dokładnie wymieszać.

  • Podłużną formę do pieczenia o długości 26 cm posmarować oliwą i oprószyć mąką. Włożyć do niej połowę masy rybnej. Następnie położyć na niej filety i przykryć resztą masy.

  • Piekarnik z termoobiegiem podgrzać do 160 stopni C. Jeśli piekarnik nie ma funkcji termoobiegu, rybę należy piec w naczyniu do gotowania na parze.

  • Rybę piec 45-60 minut w 160-180 stopni C. Po upieczeniu pasztet ostudzić i wstawić na noc do lodówki.

  • Pasztet można podawać z sosem z pomidorów (coulis).

  • Sos z pomidorów (coulis): w głębokiej nieprzywierającej patelni zeszklić cienko pokrojoną cebulę. Dodać pomidory bez skórki i pestek lub dla bardziej niecierpliwych 300 ml miąższu z pomidorów w puszce. Wszystko posolić i popieprzyć według uznania. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 20 minut. Ostudzić i zmiksować. Dodać świeżą miętę, bazylię i estragon dla aromatu.

Ocena: 5