Dwukolorowy pasztet z ryby [przepis ze starej francuskiej książki kucharskiej]

Dwukolorowy pasztet z ryby [przepis ze starej francuskiej książki kucharskiej]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dwukolorowy pasztet z ryby [przepis ze starej francuskiej książki kucharskiej]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ten przepis na dwukolorowy pasztet z ryby można zrobić z dowolnej białej ryby, nawet mrożonej. Pasztet owija się przed pieczeniem plastrami wędzonego łososia. Można go piec w kąpieli wodnej lub zwyczajnie w piekarniku. Podajemy go na zimno jako przystawkę świąteczną albo na ciepło, jako danie główne. Polecamy ten przepis na święta i wszystkie przyjęcia.

Składniki

  • ok. 700 g mrożonych filetów z mintaja i morszczuka (mogą być świeże)

  • 150 g świeżego szpinaku baby

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

  • 1 łyżka słodkiej śmietanki 30-tki

  • 2 op. plastrów łososia wędzonego (ok 200-300 g)

  • 4 jajka

  • sól

  • biały pieprz

  • świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę należy rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.

  • W maszynce do mięsa na średnich okach mielimy białą rybę z pokrojoną w piórka cebulą.

  • Odstawiamy pojemnik z białym mięsem ryby i mielimy opłukany i wysuszony szpinak dokładając do niego część zmielonej białej ryby - dodajemy mniej niż 1/3 mięsa oraz czosnek.

  • 3 jajka wbijamy do białej masy, 1 jajko do zielonej. Proporcjonalnie też dajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany do białej masy i jedną do zielonej. Słodkiej śmietanki dajemy połowę do białej masy a połowę do zielonej. Obie przyprawiamy solą, pieprzem, dokładnie mieszamy.

  • Foremkę keksówkę smarujemy od środka masłem i obkładamy dno (zawijając także na brzegi) plastry łososia uważając, żeby nie było większych dziur. Jeśli starczy łososia obkładamy nim także brzegi formy.

  • Na dno formy z łososiem połową białej masy, delikatnie wyrównujemy powierzchnię, na to nakładamy masę zieloną, także wyrównujemy i całość przykrywamy resztą białej masy. Należy zostawić ok. 2 cm od brzegu, bo pasztet lekko urośnie.

  • Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 170oC, w szerszej formie do połowy wypełnionej wodą.

  • Po wyjęciu lekko studzimy, okrawamy go naokoło i czekamy aż całkowicie wystygnie i się skurczy, żeby go odwrócić. Podajemy warstwą łososiową ku górze.