Estragon

Estragon jest przyprawą o ciekawych, niemal tajemniczych właściwościach. Jego nazwa wywodzi się z francuskiego "esdragon", co oznacza małego smoka. Dawniej wierzono, że estragon potrafi załagodzić skutki ukąszenia węża. Najczęściej dodawany jest do zup, sałatek i dań rybnych. Warto stosować go oszczędnie, by nie objawiła się goryczka.

Estragon

Dorsz po żydowsku

Pyszny, aromatyczny dorsz po żydowsku może być świetną alternatywą dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym wigilijnym karpiem. Pachnąca ziołami biała ryba upieczona z cebulą może być przebojem wigilijnego stołu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Fit zupa z cukinii z pieczarkami

Zupa z cukinii z pieczarkami jest bardzo zdrowa, dostarcza wielu cennych składników odżywczych i niewielu kalorii. Spokojnie mogą sobie na nią pozwolić osoby na diecie odchudzającej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Polędwica wieprzowa w sosie porzeczkowym - łatwy przepis na wykwintne danie

Czarna porzeczka to niezwykły owoc, który można wykorzystać nie tylko do przygotowania pysznych ciast, ale również do dań mięsnych. Sprawdź, jak zrobić polędwiczki z sosem porzeczkowym i zaskocz wszystkich wykwintnym, sezonowym daniem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczony łosoś bałtycki: łatwy przepis

Pieczony łosoś bałtycki z miodem i estragonem to danie, który naprawdę warto przetestować! Przepis przygotowano na podstawie "Europejskiej książki kucharskiej" wydanej pod patronatem Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Książkę można kupić na www.europejskaksiazkakucharska.pl.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Co to jest ratatouille? Przepis na zdrowy obiad

Ratatouille, czyli inaczej prowansalski gulasz warzywny, to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej. Podstawę dania stanowią cukinia, bakłażany pomidory i papryka. Idealne, lekkie danie dla jaroszy, ale nie tylko - sprawdź, jak zrobić ratatouille!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zapiekanki z mozzarellą i estragonem: przepis na śniadanie lub szybką przekąskę

Masz już dość standardowych kanapek na śniadanie? Proponujemy przygotowanie zapiekanek z mozzarellą i estragonem, który doda im ciekawego smaku i aromatu. Przygotowanie takich zapiekanek z mozzarellą nie zajmie Ci zbyt dużo czasu, a na pewno przełamią monotonię porannego menu.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczony filet z kurczaka z sosem estragonowym: łatwy przepis

Sos estragonowy wyśmienicie komponuje się z pieczonymi mięsami. Szczególnie dobrze smakuje z filetem z kurczaka. Sprawdź, jak zrobić sos estragonowy krok po kroku. Podajemy dobry przepis!

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 1