Kaczka z jabłkami à la Magda Gessler z Kuchennych Rewolucji w barze - Ibis - Kaczki za Wodą
2021-11-08
łatwy
25 min
4
Kaczka z jabłkami, najlepsze danie kuchni polskiej, znalazła się w menu zrewolucjonizowanej gospody Kaczki za Wodą w Goszczanowie, dawnym barze Ibis. Magda Gessler wprowadziła do menu gospody dania z kaczki, która jest lokalnym produktem Ziemi Kaliskiej. Kaczki za Wodą to jedna z najlepszych Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler.
SKŁADNIKI
- 2 kaczki (trzeba liczyć ½ kaczki na osobę)
- 3 łyżeczki mielonego kminu
- 2 łyżki majeranku
- sól
- 6-8 kwaśnych jabłek (antonówka lub szara reneta)
- łyżka masła
- ½ szklanki bulionu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone i nasolone kaczki natrzeć w środku i na zewnątrz mieszanką kminu i majeranku.
- Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki.
- Włożyć do kaczki, otwór zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
- Ptaki ułożyć w brytfannie, posmarować stopionym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-190 st. C. Stopniowo zwiększać temperaturę aż do 220 st. C. Gdy kaczka się zrumieni, a tłuszcz wytopi, zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec przez 2 godziny.
- Początkowo podlać kaczkę bulionem, dopiero potem w trakcie pieczenia sosem, który wytworzył się na dnie brytfanny.
- Kaczkę podać z pieczonymi ziemniakami.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?