Kaczka z jabłkami à la Magda Gessler z Kuchennych Rewolucji w barze - Ibis - Kaczki za Wodą

Kaczka z jabłkami tradycyjny przepis
Autor: Shutterstock Kaczka z jabłkami a la Magda Gessler to pyszne danie na odświętny obiad.
łatwy
25 min
4

Kaczka z jabłkami, najlepsze danie kuchni polskiej, znalazła się w menu zrewolucjonizowanej gospody Kaczki za Wodą w Goszczanowie, dawnym barze Ibis. Magda Gessler wprowadziła do menu gospody dania z kaczki, która jest lokalnym produktem Ziemi Kaliskiej. Kaczki za Wodą to jedna z najlepszych Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler. 

SKŁADNIKI

  • 2 kaczki (trzeba liczyć ½ kaczki na osobę)
  • 3 łyżeczki mielonego kminu
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • 6-8 kwaśnych jabłek (antonówka lub szara reneta)
  • łyżka masła
  • ½ szklanki bulionu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone i nasolone kaczki natrzeć w środku i na zewnątrz mieszanką kminu i majeranku.
  • Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki.
  • Włożyć do kaczki, otwór zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
  • Ptaki ułożyć w brytfannie, posmarować stopionym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-190 st. C. Stopniowo zwiększać temperaturę aż do 220 st. C. Gdy kaczka się zrumieni, a tłuszcz wytopi, zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec przez 2 godziny.
  • Początkowo podlać kaczkę bulionem, dopiero potem w trakcie pieczenia sosem, który wytworzył się na dnie brytfanny. 
  • Kaczkę podać z pieczonymi ziemniakami. 
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej