Wege obiad w 20 minut? Zapiecz makaron z bakłażanem i cukinią, a pochwałom nie będzie końca

zapiekanka makaronowa z bakłażanem i cukinią
Autor: Shutterstock Makaron, bakłażan i cukinia. Oto prosty i szybki przepis na obłędny wegetariański obiad.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szukacie prostego i sprawdzonego przepisu na pyszny i aromatyczny obiad bez mięsa? Ten przepis to strzał w dziesiątkę. Doskonała zapiekanka makaronowa z bakłażanem i cukinią to świetny patent na smaczny posiłek dla całej rodziny. Jej przygotowanie jest łatwe i szybkie, a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Poznajcie prosty przepis na obiad, czyli zapiekankę makaronową z dodatkiem bakłażana i cukinii.

Jakie warzywa dodać do zapiekanki makaronowej?

Zapiekanki makaronowe cieszą się dużą popularnością. Są łatwe, szybkie i sycące. Można przyrządzić je z niedrogich i łatwo dostępnych składników lub wykorzystać produkty, które zalegają w lodówce i brakuje pomysłu, jak je wykorzystać. W tym sprawdzonym przepisie pyszną zapiekankę makaronową robi się z sześciu składników i pięciu popularnych przypraw, które świetnie podkręcają smak dania.

Co można dodać do zapiekanki z makaronu? W tym przepisie wykorzystuje się takie produkty jak:

  • makaron
  • bakłażan
  • cukinia
  • passata pomidorowa
  • włoski ser mozzarella
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek

Jak zrobić zapiekankę makaronową z bakłażanem i cukinią?

Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronu z dodatkiem bakłażana i cukinii nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Nawet ci, którzy dopiero uczą się, jak gotować w domu, zrobią to rewelacyjne danie obiadowe na medal.

Jak więc upiec zapiekankę z makaronu, bakłażana i cukinii? Z tym przepisem przygotowanie tego smakowitego dania potrwa około 10 minut.

  • 1. krok – ugotowanie makaronu
  • 2. krok – doprawienie i podsmażenie plastrów bakłażana i cukinii
  • 3. krok – przełożenie do formy do zapiekania makaronu, cukinii i bakłażana oraz startej mozzarelli
  • 4. krok – upieczenie zapiekanki w piekarniku

Jak podawać zapiekankę makaronową z bakłażanem i cukinią?

Pełna smaku i kolorowych warzyw zapiekanka makaronowa to rewelacyjny pomysł na wegetariański obiad. Chociaż danie nie zawiera mięsa, jest sycące i dodaje energii. Przepis jest łatwy, a składniki można kupić przez cały rok, więc wyborną wege zapiekankę z makaronu, bakłażana i cukinii można serwować bez względu na pogodę.

Aby posiłek z zapiekanką makaronową z bakłażanem i cukinią był kompletny, warto podać do niego pyszną domową surówkę. Poniżej znajdzie kilka łatwych przepisów na chrupiące i soczyste surówki, które świetnie komponują się z domową zapiekanką makaronową wzbogaconą bakłażanem i cukinią.

SKŁADNIKI

  • 200 g drobnego makaronu
  • 130 g startego sera mozzarella
  • 100 g passaty pomidorowej
  • 1 bakłażan
  • 1/2 cukinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
  • Bakłażan i cukinię pokroić w plastry. Doprawić z obu stron solą, pieprzem, bazylią, oregano i czosnkiem.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć plastry bakłażana, a następnie cukinię. Smażyć, aż warzywa zaczną się rumienić.
  • Do formy do zapiekania przełożyć makaron. Na wierzchu ułożyć plastry cukinii i bakłażana. Wlać passatę pomidorową. Wierzch posypać startą mozzarellą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż ser się roztopi i zacznie lekko rumienić.
  • Podawać na obiad w towarzystwie chrupiącej surówki.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej