Wege obiad w 20 minut? Zapiecz makaron z bakłażanem i cukinią, a pochwałom nie będzie końca
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Szukacie prostego i sprawdzonego przepisu na pyszny i aromatyczny obiad bez mięsa? Ten przepis to strzał w dziesiątkę. Doskonała zapiekanka makaronowa z bakłażanem i cukinią to świetny patent na smaczny posiłek dla całej rodziny. Jej przygotowanie jest łatwe i szybkie, a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Poznajcie prosty przepis na obiad, czyli zapiekankę makaronową z dodatkiem bakłażana i cukinii.
Jakie warzywa dodać do zapiekanki makaronowej?
Zapiekanki makaronowe cieszą się dużą popularnością. Są łatwe, szybkie i sycące. Można przyrządzić je z niedrogich i łatwo dostępnych składników lub wykorzystać produkty, które zalegają w lodówce i brakuje pomysłu, jak je wykorzystać. W tym sprawdzonym przepisie pyszną zapiekankę makaronową robi się z sześciu składników i pięciu popularnych przypraw, które świetnie podkręcają smak dania.
Co można dodać do zapiekanki z makaronu? W tym przepisie wykorzystuje się takie produkty jak:
- makaron
- bakłażan
- cukinia
- passata pomidorowa
- włoski ser mozzarella
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek
Jak zrobić zapiekankę makaronową z bakłażanem i cukinią?
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronu z dodatkiem bakłażana i cukinii nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Nawet ci, którzy dopiero uczą się, jak gotować w domu, zrobią to rewelacyjne danie obiadowe na medal.
Jak więc upiec zapiekankę z makaronu, bakłażana i cukinii? Z tym przepisem przygotowanie tego smakowitego dania potrwa około 10 minut.
- 1. krok – ugotowanie makaronu
- 2. krok – doprawienie i podsmażenie plastrów bakłażana i cukinii
- 3. krok – przełożenie do formy do zapiekania makaronu, cukinii i bakłażana oraz startej mozzarelli
- 4. krok – upieczenie zapiekanki w piekarniku
Jak podawać zapiekankę makaronową z bakłażanem i cukinią?
Pełna smaku i kolorowych warzyw zapiekanka makaronowa to rewelacyjny pomysł na wegetariański obiad. Chociaż danie nie zawiera mięsa, jest sycące i dodaje energii. Przepis jest łatwy, a składniki można kupić przez cały rok, więc wyborną wege zapiekankę z makaronu, bakłażana i cukinii można serwować bez względu na pogodę.
Aby posiłek z zapiekanką makaronową z bakłażanem i cukinią był kompletny, warto podać do niego pyszną domową surówkę. Poniżej znajdzie kilka łatwych przepisów na chrupiące i soczyste surówki, które świetnie komponują się z domową zapiekanką makaronową wzbogaconą bakłażanem i cukinią.
- Najlepsza surówka z młodej kapusty. Przepis babci na pyszny dodatek do obiadu
- Chińska surówka z kapusty pekińskiej. Pyszna, prosta i uniwersalna
- Surówka z selera, ale bez rodzynek. Dodaj te słodkie owoce, a już zawsze będziesz tak robić
- Surówka z czerwonej kapusty. Znakomita i gotowa w 10 minut
SKŁADNIKI
- 200 g drobnego makaronu
- 130 g startego sera mozzarella
- 100 g passaty pomidorowej
- 1 bakłażan
- 1/2 cukinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Bakłażan i cukinię pokroić w plastry. Doprawić z obu stron solą, pieprzem, bazylią, oregano i czosnkiem.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć plastry bakłażana, a następnie cukinię. Smażyć, aż warzywa zaczną się rumienić.
- Do formy do zapiekania przełożyć makaron. Na wierzchu ułożyć plastry cukinii i bakłażana. Wlać passatę pomidorową. Wierzch posypać startą mozzarellą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż ser się roztopi i zacznie lekko rumienić.
- Podawać na obiad w towarzystwie chrupiącej surówki.