Chińska surówka z kapusty pekińskiej. Pyszna, prosta i uniwersalna

chińska surówka z kapusty pekińskiej
Autor: Shutterstock Smak chińskiej surówki z kapusty pekińskiej podkręcają te składniki.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Co można zrobić z kapusty pekińskiej na obiad? Kapusta pekińska jest nie tylko pyszna, ale i ma wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Pysznie smakują surówki, w których gra główną rolę. Chińska surówka z kapusty kiszonej przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu smakuje rewelacyjnie. To doskonały dodatek do obiadu. Zobaczcie, jak zrobić domową chińską surówkę z kapusty pekińskiej.

Co można dać do surówki z kapusty pekińskiej?

W tym przepisie na chińską surówkę z kapusty pekińskiej na liście składników znalazły się proste produkty. Chociaż przepis przywędrował do nas z dalekich Chin, wszystkie składniki bez problemu można kupić w naszych sklepach. Często wykorzystuje się je nie tylko w przepisach kuchni azjatyckiej.

Aby zrobić domową surówkę z kapusty pekińskiej, należy przygotować takie produkty jak:

  • warzywa – kapusta pekińska, marchewka, papryczka chili
  • makaron ryżowy
  • orzeszki ziemne
  • świeża kolendra
  • czosnek
  • dodatki – sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy
  • sól

Jak zrobić chińską surówkę z kapusty pekińskiej?

Przepis na pełną smaku surówkę z kapusty pekińskiej, który pochodzi z Chin, nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe i w miarę szybkie. Wystarczy pokroić składniki i wymieszać je z dodatkami. Pyszna surówka jest gotowa w kwadrans. Przygotowując chińską surówkę z kapusty pekińskiej według tego przepisu, nie ma opcji, żeby coś nie wyszło.

Jak więc przygotować pyszną domową surówkę z kapusty pekińskiej? Przepis składa się z kilku bardzo łatwych kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek.

  • 1. krok – poszatkowanie kapusty pekińskiej i namoczenie jej w wodzie
  • 2. krok – wymieszanie kapusty pekińskiej z warzywami i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – doprawienie chińskiej surówki

Jak podawać chińską surówkę z kapusty pekińskiej?

Domowa surówka, w której główną rolę gra kapusta pekińska, jest uniwersalna i pasuje do każdego dania obiadowego. Pysznie łączy się z potrawami mięsnymi i wegetariańskimi. Jest idealnym dodatkiem do dań kuchni azjatyckiej. Można podać ją do tradycyjnych kotletów schabowych, pieczonych żeberek czy gulaszu. Chińska surówka z kapusty pekińskiej jest także smakowitym dodatkiem do dań z ryb.

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 50 g ugotowanego makaronu ryżowego
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę pekińską poszatkować i przełożyć do garnka. Wlać ocet i wodę, tak aby kapusta znajdowała się pod jej powierzchnią. Odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić.
  • Dodać obraną i pokrojoną w cienkie paski marchewkę, drobno posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, orzeszki ziemne i makaron ryżowy. Wymieszać.
  • Wlać sos sojowy i olej sezamowy. Doprawić solą. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej