Chińska surówka z kapusty pekińskiej. Pyszna, prosta i uniwersalna
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Co można zrobić z kapusty pekińskiej na obiad? Kapusta pekińska jest nie tylko pyszna, ale i ma wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Pysznie smakują surówki, w których gra główną rolę. Chińska surówka z kapusty kiszonej przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu smakuje rewelacyjnie. To doskonały dodatek do obiadu. Zobaczcie, jak zrobić domową chińską surówkę z kapusty pekińskiej.
Co można dać do surówki z kapusty pekińskiej?
W tym przepisie na chińską surówkę z kapusty pekińskiej na liście składników znalazły się proste produkty. Chociaż przepis przywędrował do nas z dalekich Chin, wszystkie składniki bez problemu można kupić w naszych sklepach. Często wykorzystuje się je nie tylko w przepisach kuchni azjatyckiej.
Aby zrobić domową surówkę z kapusty pekińskiej, należy przygotować takie produkty jak:
- warzywa – kapusta pekińska, marchewka, papryczka chili
- makaron ryżowy
- orzeszki ziemne
- świeża kolendra
- czosnek
- dodatki – sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy
- sól
Jak zrobić chińską surówkę z kapusty pekińskiej?
Przepis na pełną smaku surówkę z kapusty pekińskiej, który pochodzi z Chin, nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe i w miarę szybkie. Wystarczy pokroić składniki i wymieszać je z dodatkami. Pyszna surówka jest gotowa w kwadrans. Przygotowując chińską surówkę z kapusty pekińskiej według tego przepisu, nie ma opcji, żeby coś nie wyszło.
Jak więc przygotować pyszną domową surówkę z kapusty pekińskiej? Przepis składa się z kilku bardzo łatwych kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek.
- 1. krok – poszatkowanie kapusty pekińskiej i namoczenie jej w wodzie
- 2. krok – wymieszanie kapusty pekińskiej z warzywami i pozostałymi składnikami
- 3. krok – doprawienie chińskiej surówki
Jak podawać chińską surówkę z kapusty pekińskiej?
Domowa surówka, w której główną rolę gra kapusta pekińska, jest uniwersalna i pasuje do każdego dania obiadowego. Pysznie łączy się z potrawami mięsnymi i wegetariańskimi. Jest idealnym dodatkiem do dań kuchni azjatyckiej. Można podać ją do tradycyjnych kotletów schabowych, pieczonych żeberek czy gulaszu. Chińska surówka z kapusty pekińskiej jest także smakowitym dodatkiem do dań z ryb.
SKŁADNIKI
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 50 g ugotowanego makaronu ryżowego
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pekińską poszatkować i przełożyć do garnka. Wlać ocet i wodę, tak aby kapusta znajdowała się pod jej powierzchnią. Odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić.
- Dodać obraną i pokrojoną w cienkie paski marchewkę, drobno posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, orzeszki ziemne i makaron ryżowy. Wymieszać.
- Wlać sos sojowy i olej sezamowy. Doprawić solą. Dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek do obiadu.