Jak zrobić najlepsze kotlety schabowe? Stary przepis, z którego korzystały nasze babcie

schabowe z kością
Autor: Shutterstock Soczyste kotlety schabowe warto zrobić według tej zasady, a ich smak będzie doskonały.
łatwy
20 min
4

Jak zrobić soczyste i wyraziste w smaku kotlety schabowe? Wystarczy zrobić jedną zmianę w tradycyjnym przepisie, aby na nowo zakochać się w schaboszczakach. Właśnie w ten sposób robiły je nasze babcie. Sprawdźcie przepis na pełne smaku kotlety schabowe.

Kotlety schabowe według starego przepisu

Według starych przepisów na schabowe, z których korzystały nasze babcie, kotlety smażyło się, stosując jedną, bardzo ważną zasadę. Tajemnicą receptury był dobór składników. Otóż dawno temu kotlety robiło się ze schabu z kością. Teraz mało kto robi je ten sposób. Warto jednak zdobyć podstawową wiedzę, jak smażyć kotlety schabowe z kością i zrobić je samodzielnie. Kotlety ze schabu z kością są miękkie i soczyste, ponieważ przy kości mięso smaży się nieco dłużej i wolniej. Dzięki temu schab tak szybko nie wysycha, ma wyrazisty smak i mocniejszy aromat pochodzący ze szpiku kostnego.

Jak smażyć kotlety schabowe z kością?

Przyrządzenie kotletów schabowych z kością nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest rozbicie mięsa plastry o grubości nie większej niż 8 mm. Mięso doprawia się, oprósza mąką pszenną, zanurza w jajku i obtacza w tartej bułce. Smaży się je na mocno rozgrzanym tłuszczu. Warto pamiętać, aby było go nieco więcej niż podczas smażenia tradycyjnych kotletów schabowych.

Ile smażyć kotlety schabowe z kością?

Schaboszczaki z kością powinny smażyć się dłużej niż te klasyczne. Należy smażyć je na patelni po około 5 minut z każdej strony. Czas smażenia zależy także od grubości kotletów. Stopnień wysmażenia można sprawdzić za pomocą widelca, delikatnie nakłuwając mięso. Sok powinien mieć przezroczystą barwę. Jeżeli jest różowa lub czerwona, kotlety trzeba smażyć jeszcze kilka minut.

Z czym podawać kotlety schabowe z kością?

Do takich kotletów schabowych pasują ziemniaki w różnej odsłonie. Mogą to być frytki, gotowane w wodzie lub puree. Pysznie smakują także z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Do schabowych pasuje też zasmażana kapusta i buraczki. Warto podać chrupiącą surówkę z kapusty kiszonej. Sprawdzi się też klasyczna mizeria.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe z kością
  • 8 łyżek bułki tartej pszennej
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety rozbić na plastry o grubości 6-8 mm. Lekko posolić z obu stron.
  • Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Na jeden duży płaski talerz wyspać mąkę pszenną, a na drugi bułkę tartą.
  • Kotlety oprószyć mąką pszenną, zanurzyć w jajku, a następnie obtoczyć w tartej bułce.
  • Na dużej patelni roztopić masło z olejem. Kotlety smażyć na średnim ogniu około 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
  • Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
więcej