Mizeria z kwaśną śmietaną: najłatwiejszy przepis na pyszną sałatkę z ogórków

Mizeria z kwaśną śmietaną: najłatwiejszy przepis na pyszną sałatkę z ogórków
Autor: Shutterstock.com Mała miseczka mizerii z kwaśną śmietaną, koperkiem i szczyptą ostrej papryki
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Mizeria z ogórków to prawdopodobnie jeden z najpopularniejszych dodatków. Uwielbiam mizerię i robię ją często! Pewnie dlatego, że sałatkę z ogórków można przygotować w najróżniejszych odmianach. Jednym z moich ulubionych przepisów jest mizeria z koperkiem i kwaśną śmietaną. Świetnie komponuje się z daniami rybnymi lub mięsnymi.

Jak można modyfikować przepis na mizerię z kwaśną śmietaną?

Ocet możesz zamienić na sok z cytryny.

Śmietanę możesz zastąpić jogurtem lub kefirem. 

Szalotkę możesz zamienić na dymkę razem ze szczypiorem lub po prostu na szczypiorek. 

Do ogórków możesz dodać pokrojoną na plasterki rzodkiewkę lub kalarepkę. 

Możesz dodać paprykę i co tylko zechcesz. 

SKŁADNIKI

  • Na mizerię:
  • 400 g ogórków szklarniowych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • Na kwaśny sos śmietanowy:
  • 1 szalotka lub dymka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 150 g śmietany 12%
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka kopru posiekanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Aby przygotować tę pyszną mizerię, najpierw należy przygotować ogórki. Umyj j ogórki dokładnie pod zimną wodą. Jeśli to ogórki o cienkiej skórce, wężowe, to nie musisz ich obierać. Pozostałe ogórki obierz. Następnie użyj kuchennej krajalnicy, aby pokroić ogórek na cienkie plasterki. Po pokrojeniu przełóż plasterki ogórka do miski. Następnie plasterki ogórka dopraw szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wygnieć plasterki ogórka rękoma, a następnie całość odstaw na około 5 minut.
  • Gdy ogórki nabierają smaku przygotuj kwaśny sos śmietanowy do mizerii. W tym celu w innej salaterce wymieszaj ze sobą następujące składniki: drobno posiekaną szalotkę, olej, ocet, śmietanę, wodę i cukier oraz sól.
  • Pora dokończyć mizerię. Ogórki puściły sok. Odciśnij ogórki i wylej sok. Dodaj do miękkich teraz plasterków nasz śmietanowy dressing i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekany koperek i ponownie wymieszaj. Mizeria z kwaśną śmietaną gotowa!
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej